2017. január 19., csütörtök

Susan Ee - Angyalok bukása

Susan Ee
Angyalok bukása
Fülszöveg
Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn, mindenre elszánja magát, hogy visszaszerezze a húgát.
Mindenre. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal. Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, félholtan hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány menti meg az életét.
 Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok fészkébe, ahol Penryn mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségei könyörületességére bízni magát, hogy újra a régi lehessen.

Véleményem

Kezdjük azzal, hogy szerintem ez a regény nem csupán egy egyszerű fantasy történetet mutat be. Az angyalok társadalma erősen épít a Biblia írásaira, szóval semmilyen kétségem sincs afelől, hogy Susan Ee tisztában van a szentírás minden angyalokra vonatkozó sorával. Nem is gondoltam volna, amikor először a kezembe vettem, hogy ez a regény több lehet angyalokról szőtt fantazmagóriáknál. Ehelyett kaptam sok-sok bibliai utalást, felvilágosítást az angyalok természetére vonatkozóan. Sok apokaliptikus regény születik manapság, a legtöbb a fejlett technológiát okolja világunk összeomlásáért, azonban az Angyalok bukása visszanyúl egészen a Bibliáig és vallásos alapon egy felsőbb hatalmat feltételez, ami végül lerombolja az emberek által felépített civilizált világot. Tehát akit érdekel a vallás, úgy gondolom, számára ez egy nagyon izgalmas koncepció lehet.

A történet pár héttel a világ lepusztítása után kezdődik, Penryn családjával együtt igyekszik egy biztonságosabb helyre menekülni, azonban szökésük balul sül el, amikor angyalok szállnak alá és ádáz csatájuk közepette elragadják Penryn mozgássérült kishúgát, Paige-et. A csatában alulmaradt Rafael haldoklik, de Penryn egy biztonságos helyre cipelve megmenti a haláltól. Ezután az angyal és az ember lánya alkut kötnek, miszerint Rafael segít Penryn-nek visszaszerezni húgát, Penryn pedig segít Rafaelnek álcáznia magát az emberek előtt. A lábadozást követően főhőseink megkezdik útjukat az angyalok fészkébe.
Nem saját
Rafi kimondottan tartózkodó, egészen a végsőkig. A távolságtartása és fölényeskedése úgy gondolom, jól illett angyali mivoltához. Örültem, hogy főszereplőink nem gabalyodtak egymásba, Rafi pedig nem próbált barátkozni az emberrel, csupán a közös túlélést tűzte ki célul. Penryn már érthetően nyitottabb volt az angyalnál, több párbeszédet kezdeményezett, ám főként hátsó szándékkal, mert minden információt ki szeretett volna szedni Rafiból az agyalokról, az ellenségeiről, hogy azt majd később ellenük fordíthassa. Tehát szereplőink között végig ott feszül az ellenségesség, ami a lány oldaláról még sokkal intenzívebben érződik. A karakterek keveset beszélnek, szóval párbeszéd csak nyomokban található a regényben, ami egy picit elszomorított, mert én rajongok a párbeszédekért, de nyilvánvalóan ez csak az én saját véleményem. Ez semmit nem von le a mű értékéből. Penryn anyukája pedig kimondottan izgalmas karakter, aki rengeteg pluszt ad a történethez a maga pszichés problémáival és őrültségével. Tetszett! 😆

A cselekmény íve egy lapos u betűhöz hasonlítható. A regény rendkívül izgalmasan indul, Penryn és Rafael jelenetei sok érdekes pillanatot tartogatnak az olvasó számára, ám amint a páros megkezdi hosszú útját a Fészek felé, a sztori kezd kissé vontatottá válni. A középjáték alapvetően nyugalmas, ám ami nagyobb baj: az izgalmasnak tűnő jeleneteket is sikerült az Írónőnek laposan megírni. Számomra nem jött át az életveszély érzete, aminek Penryn ki van téve a kis ördögök által, és Rafael a vadászok által. Úgy éreztem, hogy a sok leírás néhol rontott az összképen, feleslegesen nehezedett rá az akciókra, amik ettől kevésbé lettek megélhetőek. A szereplőink megismerkednek a felkelők táborával, akik az angyalok kiűzésén munkálkodnak, és akik egy támadást terveznek az angyalhad ellen. Wow! Ebben a táborban eltöltött idő a középszakasz csúcspontja, sok információval és interakcióval a szereplők között. Élvezhető volt tehát ez a szakasz is, félreértés ne essék, viszont többet is ki lehetett volna hozni a cselekményben néhol előforduló pulzusgyilkos szituációkból. 😐

Saját szerkesztés

Ezután következett a végjáték, ami a Fészekben zajlott. Mondanom sem kell, itt újra brutálisan felpörögtek az események. Sok információra fény derül, amire az olvasó már a kezdetek óta kíváncsi. Kapunk egy kis ízelítőt az angyalok társadalmából és a politikai harcokból, amik jelenleg náluk zajlanak. Jó regényhez méltóan az utolsó oldalak lehetetlenné teszik, hogy az olvasó ne akarja folytatni a trilógiát. Annyi elvarratlan szál és információ van még a háttérben, amire kíváncsiak vagyunk, hogy kötelező beruháznunk a második kötetbe is! 💸 De tényleg, az első kötet vége hihetetlenül izgalmas, már csak ezért érdemes belekezdeni a trilógiába. Egy élmény! 😉

A regény nagyrészében információhiányban éreztem magam. Nem tudtam, hogy miért pusztították le az emberek világát az angyalok, hogyan zajlott a lerohanás, ez hogyan érintette Penryn-t és családját. Ezek a pici információk úgy gondolom, sokat hozzá tehettek volna a megélhetőséghez. Az olvasó teljesen elveszett, és végig kevesebbet tud, mint bármelyik szereplő, mintha az Írónő szánt szándékkal tartott volna homályban minket. Tudom jól, hogy ez egy trilógia és még sok minden ki fog derülni, mégis jobb lett volna, hogyha ezeket az információkat már az első kötetben megkapjuk, és ezáltal könnyebben megérthetjük Penryn helyzetét. Ezek nélkül sajnos ez a nyitókötet nekem hiányosnak hatott. Rendkívül ígéretes, ám kissé hiányos.

Az Angelfall tehát egy érdekes szereplőgárdával rendelkező, izgalmas történet, ami néhol küzd az információ átadással, ami miatt kevésbé megalapozott az amúgy jól kidolgozott cselekmény. A bibliai háttér hatalmas dobás, nagyon nagy löketet ad a fantáziának és a gondolatoknak a regény közben. Mindenféleképpen folytatni fogom, muszáj megtudnom, hogyan alakul a Föld és az Emberiség sorsa Susan Ee elképzelt apokalipszisében. 💣
Ella Fisher

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Pont két napja vettem meg az egyik húgomnak szülinapi ajándékaként ezt a könyvet, és örömmel olvasom, hogy összességében azért pozitívan vélekedsz a könyvről! Nagy megkönnyebbülés volt, hogy a sorok végére érve levonhattam ezt a konklúziót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Drága!
      Szerintem jó választás volt a részedről! Remélem, neki is tetszeni fog, ezzel kapcsolatban majd várom a fejleményeket! :) Mindenképpen írj!

      Ella

      Törlés