2018. május 19., szombat

Olvasd kedvenced kedvencét - Benyák Zoltán #18

Sziasztok, kedves Olvasók! 

Üdvözlök mindenkit a blogon, itt Ella és az Olvasd kedvenced kedvencét rovat legújabb száma! Az eheti kiszemeltünk Benyák Zoltán, a negyvenegy éves író, akinek kilenc kötet fűződik a nevéhez. Legújabb regénye: Az utolsó emberig az Athenauem gondozásában fog megjelenni május 28-án. Én személy szerint már nagyon sok jót hallottam a műveiről, kiváltképp a A nagy illúzió című könyvéről, ami már felkerült a képzeletbeli kívánságlistámra. Kukkantsunk bele az író top öt könyves listájába!

Köszönjük Zoltán, hogy elvállaltad a felkérést! 



Benyák Zoltán

top 5 könyves listája
...................................................


H. P. Lovecraft - Összes művei
Emlékszem, miután elég sok Lovecraftot olvastam, elfogott az érzés, hogy a fickó láthatott valami idegen, nem evilági rémet, a valós életében. Mert képtelenség egy emberöltőn át ilyen megszállottsággal írni az időn és téren túli rettenetről. De egy rémálmoktól terhes géniusz mégis megtette. Imádtam, az Árnyék Innsmouth fölöttet, a Megnevezhetetlent, a Cthulhu hívását természetesen, de még a lírai Feledésbőlt is. Nehéz, komor, dohos írások. Az ilyesmit padláson kell tartani, álmatlanul hallgatni a lapok moraját a fejünk felett, majd időnként rábukkanni, akkor pedig hagyni, hogy lehúzzon magával, egy idegen mélységbe.


George Orwell - 1984
Az ember tragédiája a rendszerben. Persze a kommunizmustól hajtott félelemben írta Orwell ezt a könyvet, de meggyőződésem, hogy igaz lehet minden diktatúrára, bármelyik irányból jöjjön is az. Azért olvastatnám el mindenkivel, hogy megértsék az elnyomás eszköztárát, felismerjék azt, ha a fejük fölül ilyesmit akarnak rájuk kényszeríteni. Ahogy elhazudják a történelmünket, csorbítják a szavaink, intézkednek a gondolataink felől. Amíg emberek vezetnek embereket, ez a könyv aktuális marad.


Stephen King - A hosszú menetelés
Sosem lesz King legismertebb műve. Azért mert ez nem sorozatgyilkosos, rémeskísértetes populáris regény. Ez itt írásművészet. Mert lehet-e tökéletesebb allegóriája az életnek, mint egy menetelés, ahol ha megállsz, kivégeznek. Ahol menet közben kell enni, inni, szerelmesnek lenni, vizelni, mert lassítani nem szabad. Mestermunka egy ifjú titántól, aki csak egy jó könyvet akart írni. Sikerült neki.


Chuck Palahniuk - Kísértettek
Nem Palahniuk beteg. A világ az, és Palahniuk tökéletesen látja ezt, ráadásul képes úgy szavakba önteni, ahogy senki más. A Kísértettek egy novellafűzér, amelyben minden társadalmi és emberi deformitás helyet kap. Koldusnak öltözött gazdagok, akik jólétükben nem tudnak már mit kezdeni magukkal. Perverzek, pornósok, mondanivaló nélküli művészek, hírnévhajhászok. A Kísértettek nem abberált, nem bizarr. Palahniuk sem. A világ az. És ez a regény borzasztó jól mutatja ezt meg. 


Dan Simmons - Hyperion
Azt hiszem, ez örök szerelem lesz. Ha csak egyetlen könyvet vihetnék magammal egy lakatlan szigetre, akkor ez lenne az. Különféle okok miatt lehet szeretni regényeket. A Hyperiont például azért, mert megmutatja, hogy az emberi képzelet milyen messzeségekbe képes eljutni. Fantasztikusan kreatív, eszméltlen ötletroham. A jövő emberiségének mítosza. Ráadásul Dan Simmons egyfajta ujjgyakorlatnak szánhatta, mert a zarándokok történetei mind más zsánerben íródtak. Van itt horror, noir, romantikus dráma. Évente újraolvasom.

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése