2018. október 18., csütörtök

Penelope Ward - Jake Undone {Steph}

Penelope Ward
Jake Undone

Fülszöveg
Nina ​Kennedy éli az életét… de valójában nem… mindaddig, míg minden meg nem változik.
Repülőgépek, vonatok, magas terek… Nina mindentől fél. Valójában nem lép ki a komfortzónájából, napjait az irracionális félelmei és fóbiái irányítják. Amikor Brooklynba költözik, hogy elkezdhesse ápolói felsőfokú tanulmányait, élete 180 fokos fordulatot vesz, mert akaratlan, de intenzív vonzalmat érez bámulatos lakótársa, egy agyontetovált, agyonpiercingelt pasas iránt, aki egyben az egyik legokosabb ember is, akivel valaha találkozott.
Jake Green durva külseje és ördögi mosolya mögött arany szív rejtőzik. Feladatának érzi, hogy megváltoztassa Nina életfelfogását. Amikor Jake beleegyezik, hogy korrepetálja Ninát, alkut kötnek, de a tétek magasak, hisz arra kényszeríti a lányt, hogy szembenézzen a démonaival. Arra azonban még ő sem nem számított, hogy a tanítás alatt szerelembe esik.
Amit Nina nem vesz észre, az az, hogy Jake a saját poklát járja. Vajon szerelmük túléli-e a bombát, amit Jake rádob?

Véleményem
Ennek a könyvnek mindössze annyi lett volna a feladata, hogy figyelemelterelésként szolgáljon, míg meg nem érkezik a Torch Against the Night. Egy ördögi hang azt suttogta nekem, hogy a Jake Undone jó kikapcsolódást nyújt majd, hiszen ez egy olyan könyv, ami nem igényel agysejteket. Beadtam a derekam és belevágtam Penelope Ward regényébe, ami nem hogy, nem kapcsolt ki, de egyenesen az idegeimre ment. Figyelem! Extra hosszú, negatív értékelés következik.

A regény nagy része Nina szemszögéből íródik, aki Brooklynba költözik, hogy megkezdje ápolói tanulmányait. Ám erre sajnálatos módon alig akad ideje, hiszen minden gondolatát a titokzatos és szexi lakótársa, Jake köti le. Az agyontetovált srác az első pillanattól kezdve befészkeli magát a lány fantáziájába, ezzel több álmatlan éjszakát és nedves alsóneműt okozva neki. A könyv első fele lényegében Nina önmagával vívott harcáról szól, amiben megpróbálja fenntartani az ártatlan jó kislány imidzsét, miközben rávetné magát az adoniszra a szomszéd szobából.
Röviden erről szól a történet, a könyv második felét kivéve, ami teljesen elüt az első százötven oldal hangulatától. Ennek eredményeképpen a regény két részre osztható: a Nina és Jake még nem szexel, majd a Nina és Jake már szexel részekre. Belátom, Penelope Ward mestere az angsty romance megteremtésének, mert olyan hosszú ideig képes volt fenntartani a szexiális feszültséget, hogy azt hittem, felgyullad a telefon a kezemben. Azt is bevallom, hogy van hozzá érzéke, viszont ez önmagában még nem elég, úgy gondolom. 

saját szerkesztés

Mindezek után a regény második felében fény derül a titokra, amit Jake rejteget. Oké, nem számítottam a dologra, tehát akár meglepő fordulatnak is nevezhetném, de a temérdek bonyodalom, ami követte, elvett a jelentőségéből. Ezen kívül véletlent véletlenre halmozott az író, melyek után egyre kevésbé tudtam komolyan venni a történetet. Következzen néhány spoileres tartalom, csak hogy lássatok példát. [[Nina pont az előtt szerez tudomást a titokról, hogy Jake szemtől szemben közölhetné vele. Aztán Nina pont akkor toppan be a fiúhoz, mikor Jake éppen félreérthető helyzetbe kerül az éjszaka során rámozduló nővel. De a kedvencem most jön. A két fiatal egy nagy egymásratalálás után egymásra cuppan, mit sem törődve ilyennel, hogy védekezés. Ki nem találnátok, mi lesz a következmény! Nina az első ilyen alkalom után már teherbe is esik. Mondjuk hozzáteszem, egyikük sem aggódik túlzottan az aktus után.]]

Szóval a lényeg, hogy a regény csak egy nagy és tömény drámahalmaz. Több, mint háromszáz oldal keresztül megy a folyamatos huzavona, ami egy cseppet sem tesz hozzá a sztorihoz, inkább csak feleslegesen elnyújtja azt. A másik az, hogy Nina gondolataiban járni annyira fárasztó, hogy arra nincsenek szavak. Megállás nélkül belső monológokkal hergeli magát. Emberek, Ninánál perverzebb kéjencet még nem hordott hátán a Föld. Semmi baj nincs ezzel, csak akkor ne játsszuk már meg a szendeszüzet, aki folyton elpirul és mindentől elakad a lélegzete. Pillantsunk bele néhány felettébb érdekes gondolatmenetbe:

Gosh, if my body reacted like this to just the touch of his hand, I couldn’t imagine what it would do if he were to– (34. oldal)
Yes, a really hot guy, with tattoos and piercings on his face... and tongue... and God knows where else... and I sometimes want to lick him. (37. oldal)
He ran his finger repeatedly across the plate licking the last remnants, which caused my insides to tingle. I suddenly wished I were wearing the plate. (50. oldal)
I bit down on my bottom lip hard, and my body trembled as he approcahed the bed.
Yeah, this was more like the dream I had. (70. oldal)


A könyv felénél járva azt hittem, hogy a szememen folyik ki az agyvelőm. Szinte könyörögtem, hogy essenek már túl a dolgon, mert ez a nőszemély nem bír magával. Talán Jakeben láttam némi emberséget egyedül. Bár, folyton húzta a lány agyát, nem a szex volt az elsődleges szándéka. Időt töltött a lánnyal, segített leküzdeni a félelmeit, korrepetálta matekból (ja, mert Jake éppenséggel keni vágja a matekot, ami csak még egy indok, hogy a két karakter együtt legyen) és kezdett közel kerülni hozzá szellemileg is. Ehhez képest Ninácska csak irult pirult, és egy percig sem az embert kereste a srácban. Az, hogy Jake nem egy érzéketlen tuskóként viselkedett csak hab volt a tortán, mert mi a fontos ugyebár? Jake tetovált teste. A piercingek. A formás válla. A töndöklő szeme. A férfias illata. Valaki szóljon már az íróknak, hogy a külső adottságok részletes feltérképezéséből nem lesz hipp hopp szerelem. Miért. Kell. Pornót. Csinálni. A. Romantikából. Most mondjátok meg.

Jake karaktere sem sokkal jobb, nehogy azt higgyétek, mert ő egy territoriális, birtokló control freak, amit persze elromantizál az írónő azzal, hogy minden létező pozitív férfi tulajdonságot ráaggat: okos, szexi, figyelmes, védelmező, gáláns és természetesen irtó jó az ágyban. Nagyon realisztikus karakter. 


De a legrosszabb most következik. Rég volt részem ennyi öklendezésben és szemforgatásban, mint  a Jake Undoneban. És ezt nem az erotikus tartalom váltotta ki, félre értés ne essék, hiszen tudtam, mire vállalkozom. A gusztustalan az a regényben, hogy erénynek állít be olyasvalamit, ami valójában nagyon rossz üzenetet közvetít. Ez a kötet a felszínen egy érzéki és romantikus történet, de a máz alatt valójában kártékonyabb, mint a sáskajárás és a jégverés együtt. Nem viccelek.
A regényben újra és újra feltűnik Desiree, Jake egyéjszakás kalandja. Ninát természetesen megöli a féltékenység, mert hát – mit tudhat az a ribanc, hogy őt a fiú hamarabb megdugta. Kérdem én, miben másabb Nina, aki éjjel nappal a fiúról fantáziál, közben meg eljátsza a sebzett lelket. Desireet ribancnak bélyegzi, miközben ő sem jobb egy fokkal sem. Penelope Ward ezzel azt üzeni, hogy Desiree azért titulálható ribancnak, mert nyíltan kifejezi szexiális vágyait. Mire fel a megkülönböztetés, mikor  Ninának nem hogy személyisége, de egy darab önálló gondolata sincs. Nagyon dühít, hogy az írónő ilyen felelőtlen módon tesz különbséget nő és nő között. Ezt hívják slut-shamingnek, ami sajnos nagyon gyakori jelenség a romantikus-erotikus-new adult, ki tudja már minek nevezzem műfajban. Bosszant, és egyszerűen nem tudom elfogadni, hogy könyvek ezrei vannak a piacon hasonló témában és hasonló reprezentációval. 

Összefoglalásul csak annyit, hogy ha nem muszáj, ne olvassátok el ezt a regényt. Ha mégis műfajon belül szeretnének maradni, akkor válasszatok egy értelmesebb kötetet, ami sajnos nem tudom honnan és kinek a tollából származik. Azt hiszem, egy időre kiábrándultam a new adult kategóriából, viszont, ha Ti ismertek egy minőségi történetet, ne habozzatok megosztani velem! Köszönöm, hogy szántatok rám időt és elolvastátok a cikket!

Steph Pfeiffer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése