2018. január 20., szombat

Szaszkó Gabriella - Maradj velem

Szaszkó Gabriella
Maradj velem

Fülszöveg
David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt. David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz… Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik? Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

Véleményem

Sziasztok, Kedves Olvasók! Újabb értékeléssel érkezem a blogra, történetesen a 2018-as első olvasmányommal, ami nem más volt, mint Szaszkó Gabriella – Maradj velem című regénye. Már régóta terveztem olvasni ezt a könyvet, úgy körülbelül egy éve csücsül a polcomon. Sajnos mára sikerült masszív várólistát összeszednem magamnak, így simán előfordulhat, hogy könyvek éveket húznak ki nálam olvasatlanul. Vezetni se merem már ezeket a regényeket molyon, szóval gondolhatjátok, milyen érzékeny pont ez nálam. Steph-fel úgy gondoltuk, hogy tartunk nektek egy Szaszkó Gabriella hétvégét, amiben értékeléseket hozunk az írónő eddig megjelent könyveiről, illetve megosztjuk veletek Gabriella kedvenceit az „Olvasd kedvenced kedvencét” rovat keretei közt. Felkészültetek? Hát akkor vágjunk bele!

Ez a regény kívülről egyszerűen gyönyörű. Olyan jó érzés volt a kezembe fogni és simogatni a fedőborítót. A magyar könyveknél mindig van bennem egy kis félsz a borítót illetően – például a Könyvmolyképző gondozásában megjelent történetek az utóbbi időben elég kiábrándító borítóképeket kaptak, amik egyáltalán nem figyelemfelkeltőek. Ezért nagyon hálás vagyok a Maxim kiadónak, akik egy minden szempontból igényes formába tudták önteni ezt a szomorú történetet. Igen, ez egy szomorú történet – ne engedjétek, hogy ez a kép megtévesszen titeket és egy könnyed romantikus sztorit várjatok Gabriellától. Ó, nem! Itt sokkal többről fog szó esni, mint csupán felhevült érzelmekről. Gabriella egy marok Poklot hintett a lapokra, és csupán egy kis adag romantikával fűszerezte.

Szaszkó Gabriella - Az írónő

Történetünk főszereplője egy testvérpár: Chris és David Pennington, két szörnyű sorsú kölyök, akik a Pokol köveit járják végig mániákus depresszióban szenvedő édesanyjuk mellett, miközben édesapjuk a megélhetés érdekében üzleti utazások sorait bonyolítja le, így sajnálatos módon kevés ideje marad arra, hogy kontrollt gyakoroljon az otthoni helyzet felett. A báty, Chris igyekszik megóvni kistestvérét a terrortól, ám egy idő múltán ez lehetetlenné válik, és David is kap egy kis ízelítőt a testi erőszakból. Szaszkó Gabriella tehát két hányattatott sorsú fiú életét mutatja be két szálon – a jelen és a múlt dimenziójában. A múltra vonatkozó részekben figyelemmel kísérhetjük, ahogyan a fiúk felcseperednek, a jelenben pedig kapunk egy végkifejletet: Chris öngyilkos lett – és ezt David felfogni sem teljesen képes, nemhogy feldolgozni. Imádom a jó testvérekről szóló történeteket, mert nekem is van egy nővérem, akit imádok, és tudom mennyi melegséget és izgalmat tartogat egy szépen gondozott testvérkapcsolat. Remek választás volt ilyen perspektívából bemutatni az anya kegyetlenségeit.

A történet harmadik főszereplője Amy, aki alapvetően nem túl szimpatikus karakter. Ez a nő az, aki Chris barátnője és később menyasszonya, majd a férfi halála után David ágyában köt ki. Hogy mi? Valljuk be, ez mindenhol kiverné a biztosítékot. Nem érzem jogosnak, hogy David és Amy a körülöttük lévő karaktereket hibáztatják, amiért nem képesek elfogadni a köztük alakuló románcot – jó érzésű ember rakétával lőné fel Amy-t az űrbe. Ez a pont engem sajnos túlságosan felbosszantott, ezért a jelenben játszódó részek nem tartoztak a kedvenceim közé. A jelen keserves, szomorú és elég statikus a regény első felében. Persze értem a funkcióját, de a mozgalmas múltbeli egységek után mindig elkedvtelenedtem, amikor újra a jelenbe kellett csöppennem. Valószínűleg ezért is tartott két hétig, míg kiolvastam ezt a könyvet. Most nem azt szeretném mondani, hogy itt bármi el lett volna rontva az írónő részéről – csupán az érzéseimet szerettem volna megosztani veletek, mert valljuk be ez is hatással van ránk olvasás közben.

Szereplők ihlette collage

Mostanság egyre több reflektorfényt kapnak a „rossz” karakterek – akiknek sok hibája van és a való életben az ember elítélné őket, amiért olyanok amilyenek. Ez volt talán az első olyan regény, ami úgy tudott nekem bemutatni egy „rossz” karaktert – gondolok itt David-re, hogy megértsem őt és szimpátiát érezzek iránta. Végre! Erre vártam! Mutassa meg nekem az író, hogy az a személyiség mitől vált ilyenné, miért vett fel rossz szokásokat és viselkedési jegyeket. Szaszkó Gabriella teljes történetet írt David köré, és nem hagyott maga mögött kérdéseket, amiket utólag kellene megválaszolni. Annyira örülök, hogy valaki képes volt ilyen összetett történet megírására, ahh. Komolyan egy nagy vágyamat váltotta valóra Gabriella – köszönöm szépen Neked, Gabi! Hihetetlen, amit ezzel a könyvvel elértél, és amilyen érzéseket keltettél bennem. Képes voltál bemutatni a rossz mögött álló okokat és lerángattál engem is egy kicsit a Pokolba.

Meg kell említenem, hogy a regény nyelvezete nagyon kellemes, igazából olvastatja magát, simán nevezhető világszínvonalú könyvnek minden tekintetben. Egy dolog zavart engem, az is formai – egy kicsit nagyobb sorközt el tudtam volna viselni, mert néha már úgy éreztem, hogy pillanatokon belül kifolyik az amúgy is könnyes szemem olvasás közben és végigsiklik a padlón, majd leveti magát a harmadikról. Gondolom miattam ezen nem fognak változtatni, de gondoltam megemlítem, hátha.

A folytatást illetően olyan jó lett volna, hogyha Chris szemszögéből íródott volna, mert nem titkolom tovább: nekem igazából ő volt a kedvenc karakterem és imádnám, hogyha a fejébe szállhatnék egy kicsit és fészket verhetnék ott, mondjuk négy-ötszáz oldal erejéig. Ettől függetlenül kíváncsi leszek a folytatásra, mert sok kérdőjel maradt bennem Amy karakterével kapcsolatban – és titkon reménykedek, hogy a lányon keresztül még sok Chris pillanatban lesz részem a következő részben. Remélem, ti is tervezitek elolvasni Szaszkó Gabriella könyvét srácok, mert tényleg érdemes! Nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet, hogyha szeretitek a tragédiákat és a lelki témájú regényeket.

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése