2018. április 3., kedd

Jenny Han - P.S. I Still Love You

Jenny Han
P.S. I Still Love You
Fülszöveg 
Lara Jean nem számított rá, hogy valóban beleszeret Peterbe. Ők ketten csak színleltek, aztán hirtelen ez már több lett egyszerű színjátéknál. Most Lara Jean minden eddiginél jobban összezavarodott. Amikor egy újabb fiú bukkan fel a múltjából, az iránta táplált érzelmei is visszatérnek. Szerethet egy lány egyszerre két fiút?
A New York Times bestseller, A fiúknak, akiket valaha szerettem elbűvölő és őszinte folytatásában a felejthetetlen Lara Jean szemén át láthatjuk az első szerelmet. A szerelem sosem egyszerű, de talán részben ezért is olyan elképesztő.

Véleményem 
Az első rész elolvasása után nem volt kérdés, hogy folytatom-e a sorozatot. Elbűvölt a Song lánytestvérek különleges kapcsolata, na és persze Lara Jean és Peter alakuló románca. Több-kevesebb habozás után meg is rendeltem a To All the Boys I’ve Loved Before Collection Box kiadást a Bookdeporól, és amint megérkeztek ezek a gyönyörű keményborítós könyvek, újra belevetettem magam az első részbe, ezennel angolul. Aztán azonnal folytattam a második résszel, amit két nap leforgása alatt be is faltam. Azt már most elárulhatom, hogy legalább annyira tetszett, mint az első kötet, ha nem jobban. Lássuk, hát milyen kalandokat tartogat a P.S. I Still Love You, azaz az Utóirat: Még mindig szeretlek! 

Az első kötet ugye azzal zárul, hogy Lara Jean a sí kirándulás és a jakuzzis élményei hatására rájön, hogy többet érez Peter iránt, mint szimpla színlelt kapcsolat. Az önfeledt pillanatok viszont nem tartanak sokáig, mert Lara Jean csúnya szóbeszéd áldozatává vált, ami a lány és Peter kapcsolatát is szétcincálja. Innen veszi kezdetét a második rész, ami megannyi bonyodalmat és megoldandó problémát tartogat, talán többet is, mint az első kötet.

Anélkül, hogy lelőném a poént, azt hiszem, annyit elmondhatok, hogy kisebb-nagyobb viaskodás után a két fiatal újra egymásra talál. Na, de persze, a sokáig tartó gondtalanság unalmas lenne, ezért Jenny Han beiktatott egy-két bökkenőt a sztoriba. Az egyik még ahhoz a jakuzzis jelenethez köthető, a másik pedig a jó öreg Genevievehez, Peter hírhedt exbarátnőjéhez. Ő talán a legnagyobb probléma forrása az egész regény folyamán, hiszen Peter még mindig tartja a kapcsolatot a lánnyal. Lara Jeannek szembe kell néznie a ténnyel, hogy féltékeny, ami párkapcsolatok igen gyakori megrontója. Képzeljük magunkat Lara Jean helyébe: Hinnénk a fiúnak, hogy az ex már csak barát és semmi több? Nem lenne-e görcsben a gyomrunk minden alkalommal, mikor szerelmünk a volt barátnője társaságát élvezi? Szerintem ezek nagyon érdekes kérdések, és nagyon tetszett, hogy az írónő merte ilyen konfliktusokba keríteni saját főszereplőjét, akit olykor a féltékenység maga alá gyűrt, és volt, hogy helytelenül cselekedett. Hétköznapi, de mégis emberi érzések kerülnek elő ebben a regényben, ami nagy erénye ennek a sorozatnak. 
saját szerkesztés
Az első részről írt értékelésemben már említettem, hogy az írónő nagyon hiteles hangon ír tizenévesek érzelmi világáról. Ez a P.S. I Still Love You-ra is igaz, ugyanakkor szemmel látható, hogy a karakterek sokat fejlődtek és érettebbé váltak. Margot ugyan sokkal kevesebb szerepet kapott ebben a kötetben, érezhetően nyitottabb és lazább lett, leküzdötte saját érzelmi korlátjait. Az egész történet fűszerét változatlanul Kitty karaktere biztosította, viszont rajta is érezhető volt a változás. Még mindig sokat piszkálódott, de a kislányos sértődések helyét egyre inkább átvették a gondoskodó megnyilvánulások. Nagyon aranyos volt, ahogy bevetette magát Peter és Lara Jean kibékítésében, sőt még édesapjuk szerelmi életét is segített felpezsdíteni. Igazi kis kerítőnő ez a Kitty! Lara Jean pedig a történet végére megfejtette saját frusztrációjának okát, és olyan dolgokat sikerült megfogalmaznia, melyek segítették abban, hogy helyre tegye az érzelmeit. Genevievevel kapcsolatban is kiderült egy-két olyan titok, ami kicsit emberibb fényben tüntette fel a karakterét. Bár, el kell mondanom, hogy én így sem úgy sem kedveltem a leányzót, tény, hogy Jenny Han rá is kellő figyelmet fordított, így nem vált kifejezetten rossz karakterré. Más szóval, árnyalt karaktereket alkotott az írónő, szerintem ez nagyon fontos egy jól megírt regényben.

Azt még nem hagyhatom említés nélkül, mi is a legnagyobb erénye ennek a résznek az én szememben. Tudni kell rólam, hogy nem kedvelem az olyan YA regényeket, melyben a romantikus szál minden mást elnyom maga körül, s ahol kizárólag minden a szerelmes párról szól. Ebben a regényben ilyenről szó sincs. Lara Jean és családi élete még mindig nagy szerepet játszik az egész regényben. A sütögetéstől kezdve az iskolai nehézségeken keresztül egészen édesapjuk szerelmi életéig, Lara Jean életének minden területébe betekintést nyerhetünk. Így számomra nem vált unalmassá a fiúkhoz (bizony, többről van szó) fűződő érzéseiről olvasni, hiszen nem csak erről szólt a történet. Az idősek otthonában játszódó jelenetek pedig különösen szórakoztatóvá varázsolták Lara Jean hétköznapjait. Látszódott, hogy a lánynak van magánélete és érdeklődési köre, ami csillagos ötöst érdemel a temérdek olyan romantikus történethez képest, ahol a főszereplő lány élete kizárólag az álombeli fiú körül forog. 

A cukormázas külső reális karaktereket és emberi jeleneteket takar. Természetesen vannak cuki részek, mégis végig a realitás talaján marad a sztori. Egyszer sem éreztem úgy, hogy egy hihetetlen tündérmesét olvasok. Mindenkinek ajánlom, aki szerette az első részt, szerintem az imádat csak nőni fog a P.S. I Still Love You-ban. Legalább is, nálam ez történt. Ha  pedig csak édes finomságok receptjeibe szeretnél betekintést nyerni, biztos vagyok benne, hogy találsz kedvedre valót.
Steph Pfeiffer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése