2019. december 22., vasárnap

Évösszegző #1 - 2019 legfelkapottabb könyvei

Szia Mindenki!

Lassan vége az évnek, ezért arra gondoltam, hogy különböző szempontok alapján összegzem a 2019-es évet. A mai alkalommal 2019 leghájpoltabb könyveit hoztam el Nektek, persze a teljesség igénye nélkül. Végeztem egy kis kutatómunkát, de nem volt nehéz dolgom, hiszen ezek a megjelenések szinte minden virtuális teret meghódítottak. A lista kizárólag angol nyelvű könyveket tartalmaz, mivel főként angolul olvasok és a külföldi megjelenéseket követem. A további bejegyzések is az angol megjelenésekre fókuszálnak majd.
  Remélem, velem tartanak az angolul olvasók az Évösszegző rovat során, de nagyon örülök minden érdeklődőnek!


Roshani Chokshi: The Gilded Wolves
(január 15.)
Az évet egy olyan fantasy indította, amit sok előolvasó a Six of Crows-hoz hasonlított. Több se kellett a könyvmolyoknak, egyből mindenki elrohant a legközelebbi könyvesboltba, hogy olvashassa a Gilded Wolves-t. Sok olvasónak nem ütötte meg a Six of Crows színvonalát, mégis nagyon sokan beszéltek róla.

Leigh Bardugo: King of Scars
(január 29.)
A grishaverzum rajongóinak izgalmasan indult az év, ugyanis Nikolai is megkapta saját történetét. Hatalmas ováció övezte a King of Scars megjelenését, több special editiont is gyártottak a könyvforgalmazó cégek, az Illumicrate pedig fandom dobozt is készített belőle. Bár nem minden olvasó volt teljesen elégedett vele, a könyv minden létező figyelmet megkapott.
Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely 
(január 29.)
Brigid Kemmerer az egyik kedvenc kortárs ifjúsági szerzőm, de nem igazán hallottam, hogy bárki is emlegetné a nevét. Ez azonban villámgyorsan megváltozott, ugyanis egy Szépség és a Szörnyeteg feldolgozással, a Curse So Dark and Lonely-val tört be a köztudatba. Az ifjúsági fantasy sorozat első része sokak imádatát elnyerte idén.

Samantha Shannon: The Priory of the Orange Tree 
(február 26.)
A hardcore fantasy olvasókat nem tántorította vissza a Priory of the Orange Tree névre hallgató, több mind nyolcszáz oldalas tégladarab. Sőt, nagy várakozással fogadták Samantha Shannon standalone sárkányos történetét. Nem gyenge indítás volt az év elején, ugyanis sokak tbr listájára felkerült a könyv.

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six 
(március 5.)
A Seven Husbands of Evelyn Hugo után Taylor Jenkins Reid idén ismét a figyelem középpontjába került legújabb regényével, ami egy fiktív zenekar karrierútját követi a tagok életével karöltve. A Daisy Jones & The Six az ujja köré csavarta az olvasókat, most pedig még a Goodreads Choice Awards díjat is zsebre vágta a történelmi fikció kategóriában. Sőt, tv sorozat is készül majd belőle.

Emily A. Duncan: Wicked Saints 
(április 2.)
Nagy tömegek beszéltek a Wicked Saints-ről is. Az olvasóközönség ezennel igencsak kritikusan állt a könyvhöz, talán pont a nagy hájp miatt, ami az izgalmas fülszöveg és a gyönyörű borító láttán érthető is. Nem kapott egyöntetű elismerést, viszont jövőre jön a második rész, amivel kapcsolatban már pozitívabbnak tűnnek az olvasók.
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising 
(május 7.)
Az imádott írópáros legújabb ifjúsági sci-fi sorozatának első része, az Aurora Rising, még ha nem is kapott akkora hypot, mint az Illuminae Files, benne volt a reflektorfényben. Többnyire szerették az olvasók, de azért kapott hideget-meleget. Ezért van egy olyan érzésem, hogy ha nem Jay Kristoff és Amie Kaufman neve lenne a borítón, nem örvendeztek volna így a rajongók.

Casey McQuiston: Red, White & Royal Blue 
(május 14.)
A new adult romantika műfaja szárnyra kapott az utóbbi években, és szerintem idén éli igazi fénykorát. Az LMBT alműfajban a Red, White & Royal Blue hatalmasat debütált, a királyi sarjak közti hate-to-love szerelemről hónapokig áradoztak a rajongók. Sőt, Goodreads Choice Awards díjat is nyert idén a romantika kategóriában.

Margaret Rogerson: Sorcery of Thorns 
(június 4.)
A gyönyörű borítós könyvek listáján is élenjáró lenne a Sorcery of Thorns, de a hypolt könyvek közt is helye van. Margaret Rogerson, hasonlóan első regényéhez (An Enchantment of Ravens), egy újabb varázslatos világba repíti az olvasót, történetesen egy mágikus könyvtárba. Több se kellett a kiadónak, megragadta ezt az elemét a könyvnek, és sikeresen magához édesgette az izgatott könyvmolyokat.

Kat Cho: Wicked Fox
(június 25.)
Különleges ínyencségnek harangozták be ezt az újdonságot, amit sokan a koreai szappanoperák világához hasonlítottak. A Wicked Fox a romantikus fantasy műfajához tartozik, ami a visszajelzések alapján kissé alulmúlta a várakozásokat, de tagadhatatlan, hogy még azok figyelmét is felkeltette, akik kevésbé vonzódnak a műfajhoz.
Rory Power: Wilder Girls
(július 9.)
Az ifjúsági horror műfaja egyre nagyobb teret nyert idén, a Wilder Girls pedig élenjáró lett a műfajban. A Legyek ura ihlette regény sokak érdeklődését felkeltette, de a figyelem az egyedi borítónak is köszönhető. A tartalom viszont többeket megdöbbentett: valakinek nagyon tetszett, valakit viszont elriasztott és inkább letette a könyvet, de a hype tagadhatatlan.

Shelby Mahurin: Serpent & Dove 
(szeptember 3.)
Az ősz beköszöntével szinte minden figyelem a debütáló Serpent & Dove-ra irányult, ami elcsábította a hate-to-love romantikáért rajongó olvasókat. A könyv marketingserege minden követ megmozgatott, hogy minél többekhez eljusson a történet. Valamit nagyon jól csináltak, ugyanis a könyv megjelenésekor minden csapból az francia ihletésű boszorkányos sztori folyít.


Leigh Bardugo: Ninth House 
(október 8.)
Leigh Bardugo neve már önmagában ok a hájpra, de az még inkább hozzáadott az izgalomhoz, hogy a Ninth House az írőnő első elrugaszkodása a grishaverzumtól. Teljesen más vizekre evezve egy felnőtteknek szóló sötét fantasy világba kalauzolja az olvasókat. Bár sokan megosztóan vélekednek róla, mégis elvitte a Goodreads Choice Awards díjat a fantasy kategóriában.

Renée Ahdieh: The Beautiful 
(október 8.)
A paranormális fantasy talán rég feledésbe merült már, ám a The Beutiful megjelenése visszahozta a vámpírok és a természetfeletti világok iránti rajongók figyelmét. A tavaszi-nyári nagy külföldi könyveseményeken Renée Ahdieh legújabb sorozata kapta az egyik fő fókuszt, már jó előre felbuzdítva a kíváncsi olvasókat.

Erin Morgenstern: The Starless Sea 
(november 5.)
Erin Morgenstern nem tartozik a legaktívabb írók közé, ugyanis a 2011-ben napvilágot látó debütregénye óta (The Night Circus) a Starless Sea még csak a második regénye. Az írónő példája jól mutatja viszont, hogy nem feltétlenül kell évente piacra dobni új könyvet ahhoz, hogy ilyen hatalmas rajongótábora legyen valakinek. A Starless Sea kétségtelenül egyike az idei legfelkapottabb könyveknek.


És íme néhány sorozat várva várt folytatása...





Szerintetek mely könyvek kerülhetnének még fel a listára?

[[Steph Pfeiffer]]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése