2018. január 27., szombat

Mozijegy vásárlásra fel! Azaz milyen filmadaptációkra számíthatunk...

Sziasztok, molyok!

Tegye fel a kezét az, aki rajtam kívül odaáig van a könyvadaptációkért! Nos, talán titeket érdekelhet a következő cikk, amiben összeállítottam egy kis listát - a teljesség igénye nélkül - azokról a könyvekről, amiknek az adaptációja idén várható a magyar mozikban. A listában nem tűntettem fel a folytatásokat, mint pl. Az útvesztő: Halálkúra, A szabadság ötven árnyalata című alkotások. Hogyha ti is szerettek moziba járni és olvasni, talán érdemes lehet szemet vetni ezekre a regényekre - én valószínűleg beszerzek párat a listában lévők közül... Nos, lássuk!



Szólíts a neveden - február 8.

Az amerikai író, André Aciman nagysikerű könyve idén február 5-én kerül a boltokba az Athenaeum kiadó jóvoltából, míg a mozikba február 8-án érkezik kis hazánkban. Valljuk be, nem lesz sok ideje annak, aki előbb szeretné olvasni a könyvet, mint megnézni a filmet. A történet a manapság divatosnak számító téma, a homoszexualitás köré épül. Ezt a könyvet rengeteg elismerés övezi, szóval mindenképp érdemes beszerezni belőle egy példányt azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt. A film előzetese nekem nem keltette fel a figyelmemet, de lehet, hogy majd adok neki én is egy esélyt.

   T A R T A L O M   
Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio (Timothée Chalamet), a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában meg kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. Buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek…Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, nem tudni mit akar.Ez a nyár más, mint a korábbiak. Boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.
.................................


Vörös veréb - március 1.

Jason Matthews krimi kötete 2017-ben jelent meg Magyarországon, ám én csak idén, 2018-ban találkoztam először vele – még beszerezni nem sikerült, de feltettem már a kívánságlistámra a folytatásával együtt, ami mostanság érkezik hozzánk. Bevallom, nem olvasok túl sok krimit, de ez a történet a fülszöveg után egyből felkeltette az érdeklődésemet. És még film is készül belőle Jennifer Lawrence főszereplésével! Ígéretes sztori, jó színészek, csodás könyvborító… engem megvett magának a Vörös veréb.

   T A R T A L O M   
Dominika Jegorováról sok minden elmondható. Odaadó gyermek, aki bármi áron megvédi édesanyját. Prímabalerina, aki testileg és lelkileg is a végsőkig feszítette korlátait. Mestere a csábításnak és a manipulálásnak…Amikor a karrierje végét jelentő sérülést szenved, bizonytalan és sötét jövő dereng fel Dominika és anyja előtt. Így lesz a lányból könnyű préda a Veréb Iskola, egy titkos hírszerzési szolgálat számára, akik kivételes fiatalokat tanítanak arra, hogy testüket és elméjüket fegyverként használják. Kiállja a szadista kiképzést, és belőle válik a legveszedelmesebb Veréb, akit a program valaha produkált. Dominikának most össze kell egyeztetnie új énjét azzal, aki egykor volt; nem csak saját, hanem minden kedves ismerősének élete veszélyben forog, köztük egy amerikai CIA-ügynöké, aki minduntalan győzködi: ő az egyetlen ember, akiben a lány megbízhat.

.................................



Bosszúvágy - március 8.

Brian Garfield 1972-es Death Wish című könyvét 1974-ben vitték vászonra először Cahrles Bronson főszereplésével. A bűnügyi film hatalmas sikerei után még további négy folytatás készült húsz év alatt, de az első rész állt igazán közel az erdeti regényhez. Nos, 2018-ban ennek a nagysikerű sztorinak érkezik egy új változata. "A Bosszúvágy alapjául a Charles Bronson főszereplésével készült, azonos című film szolgált, melyet a magyar mozikban annak idején több mint egymillióan látták."

   T A R T A L O M   
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatja, hogy őrangyal vagy hóhér járja-e a város utcáit.

.................................



Nap nap után - március 22.

David Levithan regénye valami egészen lenyűgöző élmény. A Nap nap után egy olyan könyv, ami megmozgatja az ember elméjét, egyszerre szórakoztat és gondolkodtat el minket testről és lélekről. A történet főszereplője egy „A” nevezetű lélek, aki minden nap más testben ébred. „A” egyik nap végérvényesen beleszeret egy lányba, akit az együtt töltött nap után minduntalan felkeres, akit nem tud elengedni. Ebben a történetben sok potenciál van, örülök, hogy film is készül belőle, talán így még nagyobb tömegekhez juthat el Levithan története. Érdemes lesz jegyet venni erre a filmre!

   T A R T A L O M   
A 16 éves Rhiannon beleszeret egy különös lélekbe, akit csak A-nak hívnak, és minden egyes nap más ágyban, más-más testben ébred. A kettejük között kialakuló kapcsolat olyan erős, hogy elhatározzák, minden nap megkeresik egymást, pedig még csak nem is sejtik, mit és kit hoz a következő reggel. Ahogy egyre inkább beleszeretnek egymásba, a realitásokkal is kénytelenek szembenézni: vajon képesek lehetnek úgy leélni közös életüket, hogy egyikük minden 24 órában más személyt testesít meg?

.................................



Ready Player One március 29.

Úgy gondolom, már az a tény sokat mesél erről a regényről, hogy a moly.hu közösségi oldalon jelenleg ez a cím szerepel a legjobb sci-fi könyvek listájának 24. helyén. A sztori 2044-ben játszódik, és egy virtuális világot fest fel, ahol az emberek tanulhatnak, dolgozhatnak, szórakozhatnak és rátalálhatnak ennek a világnak az elrejtett kincsére. Nem mondom, hogy még nem láttam ehhez hasonló filmet, de engem abszolút megnyert a sok-sok elismerő vélemény és a toplistás helyezés. Szeretnék beleízlelni Ernest Cline világába mind könyv, mind film formájában.

   T A R T A L O M   
A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele. 2044-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. Wade 18 éves, és az egész életét a játékban töltötte. Nekivág a kalandnak, és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ… hanem a valódi is.

.................................




Időcsavar - április 12.

Ez egy kakukktojás a listámon olyan értelemben, hogy konkrétan semmit nem tudok erről a könyvről. Annyit sikerült lelesnek az internetről, hogy ez a film Madeleine L'Engle – Időcsavar című könyve alapján készült, aminek eredeti megjelenése – most kapaszkodjatok meg – 1962! Te jó ég, konkrétan még anyukám sem létezett akkor, amikor ez a könyv megjelent. Alapvetően szimpatikus, hogy a Disney egy ’62-es történetet dolgozott fel, majd meglátjuk, mi sült ki belőle.

   T A R T A L O M   
A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele. 2044-ben már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. Wade 18 éves, és az egész életét a játékban töltötte. Nekivág a kalandnak, és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ… hanem a valódi is.

.................................




Éjjeli napfény április 19.

Bevallom, erről a történetről elsőre a Minden, minden (Nicola Yoon) ugrott be. Persze nem ugyanaz az alapszituáció, egészen hasonló körülmények egy hasonló típusú regényben. Ez a könyv még sajnálatos módon nem jelent meg magyarul, de szerintem a film hatására számíthatunk a hazai megjelenésre, hogyha a mozik színterén megállja a helyét. Én mindenképpen szeretnék majd beülni a film vetítésére, mert vonzanak az ilyen ifjúsági regények és imádom az adaptációkat.

   T A R T A L O M   
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie veszélyes betegsége miatt nappal nem hagyhatja el az otthonát, fényérzékenysége miatt speciális ablakok védik a szobáját. Nappal alszik, ám éjjelente átlagos tiniként éli az életét, amikor csak teheti, zenél. Így talál rá az est leple alatt a szerelem...


.................................



Kszi, Simon - július 21.

Már sok jót hallottam erről a piros kis kötetről, de csak akkor figyeltem fel igazán rá, amikor Dawn Silver öt kedvenc könyve között is helyet kapott. A történet tudomásom szerint erősen LMBT témakörben mozog, történetesen Simon coming out-ja köré épül a cselekmény. Én magam még nem szereztem be ezt a kis könyvet, de mindenképpen sort szeretnék rá keríteni a közeljövőben – ha még a filmipar is felfigyelt erre a történetre, pont az én olvasási listámról hiányozna? Egy biztos, a moziban a film mellé oreo kekszet fogok vinni magammal, mert valamiért mindenki ezt a rágcsálnivalót ajánlja a könyvhöz.

   T A R T A L O M   
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.

.................................


PLUSZ EGY...



A fiúknak, akiket valaha szerettem

Őszinte leszek, én személy szerint ezt a filmet várom a legeslegjobban, mert imádtam Jenny Han trilógiáját, melynek az eddig magyarul is megjelent első két részét olvastam, és már tűkön ülve várom a zárókötetet, ami remélhetőleg idén érkezik a Könyvmolykiadó gondozásában. A könyvek hihetetlenül bájos hangulata remélem a filmeken keresztül is érezhető lesz és a film készítői kitesznek magukért. Nagy kedvencem ez a sztori, szóval a fanatikus kislány énem már türelmetlenül toporog várva a nagy találkozásra. Bár ennek a filmnek még nem tudunk pontos információt a megjelenésének időpontjáról, idén nagy valószínűséggel számíthatunk rá.

ELLA FISHER

2 megjegyzés:

  1. A Simont és Lara Jeanéket úúgy várom már!!! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket olvastad könyvben?
      Én is nagyon várom már ezeket. :)

      Törlés