2018. február 11., vasárnap

Kiera Cass - A szirén

Kiera Cass
A szirén

Fülszöveg
A ​szerelem, amelyért érdemes kockáztatni.
Sok évvel ezelőtt az Óceán megmentette Kahlent a vízbe fúlástól, aki azóta szirénként szolgálva fizeti neki vissza a tartozását, és a hangjával a halálba csalja az embereket. Kahlen egyetlen szavával ölni képes, mégsem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a szárazföldön töltse a napjait, figyelje az átlagos embereket, vágyakozva arra a napra, amikor újra szabadon beszélhet, nevethet, és élhet közöttük.
Kahlen már beletörődött, hogy magányosan tölti szolgálata hátralévő idejét… Ám ekkor találkozik Akinlivel. A jóképű, melegszívű és kedves Akinli megtestesíti mindazt, amiről Kahlen egész életében álmodozott. Bár nem beszélhet vele, mégis hamar kialakul köztük egy kapcsolat, amit egyikük sem tagadhat… És Kahlen nem is akarja megtagadni.
Az Óceán minden törvényét megszegte, amikor beleszeretett egy emberbe, és örökre el kell hagynia a fiút, ha az Óceán tudomást szerez az érzéseiről. De Kahlen elszánta magát, hogy miután egy életen át betartotta a szabályokat, most az egyszer a szívét fogja követni.

Véleményem

Sziasztok, könyvrajongók! A napokban sikerült befejeznem egy könyvet, ami éppenséggel a születésnapomon jelent meg kis hazánkban és már hihetetlenül vártam, hogy a kezemben tarthassam a fantasztikus borítóval megáldott regényt. A mai nap nem másról lesz szó, mint Kiera Cass – A szirén című könyvéről, ami bár időrendileg a Párválasztó sorozat előtt született, Magyarországon még csak most debütált. Rajtam kívül már sok Párválasztó rajongó várta ennek a történetnek a megérkezését, a leglelkesebbeknek már egy példányt is sikerült szereznie belőle. Valószínűleg nem voltam egyedül a kérdéssel: „Vajon ez a történet is annyira tetszeni fog, mint az írónő másik sorozata?”. Nos, hát akkor, vágjunk is bele az értékelőbe!

A történet főszereplője Kahlen, aki az 1930-as években szenved „hajótörést” családjával, ám elkerülve a biztos halált az Óceán felajánlja neki, hogy megmenti száz év rabszolgaságért cserébe. Kahlen élni akarása erősebb a félelemnél, ezért elfogadja az Óceán ajánlatát, így válik szirénné és szolgálja gazdáját három másik lánnyal karöltve. A szirének hangjukkal csábítják a hajókon tartózkodó embereket a mélybe, ezzel csillapítva az Óceán éhségét. A szirének hangja halálos, ezért kénytelenek némaságba burkolózva élni az emberek között. Ilyen körülmények között a szerelem messziről elkerüli főszereplőnket nyolcvan éven keresztül, egészen addig, míg meg nem ismerkedik Akinli-val.


Elkövettem azt a hibát, hogy én egy sötét fantasy-t vártam Kiera Cass regényétől, ám teljesen mást kaptam ehelyett. A szirén egy mitológiai vonallal rendelkező mese, ami néhány elemében hajaz gyermekkorom egyik kedvenc rajzfilmjére, A kis hableányra. Szóval az első tanácsom az lenne, hogy egy meseként fogjatok bele a történet olvasásába. A szereplők viselkedése és tettei is könnyebben értelmezhetőek, hogyha mesei hősökként gondolunk rájuk és nem egyszerű emberekként.

A történet a szerelem és a mitológia köré épül leginkább, de a háttérben több téma is meghúzódik, ilyen például a testvériség, barátság, bosszú, családon belüli erőszak, anyai szeretet, gyász. Bár a regény csak háromszáz oldalas, nagyon tartalmas történetet takar a gyönyörű borító, ami ismételten csodálatos lett, vonzza a tekintetet és csábítja az olvasót a könyv fellapozására. Imádom Kiera Cass írói stílusát és a köteteinek borítóját, mert mindegyik álomszerű. Nagyon örülök, hogy a kiadó nem változtatta meg ezeket. A külcsín és a belbecs együtt képezi Kiera Cass világát, amiben mindig jó érzés elmerülni egy kis időre. Kiera mindig képes előcsalogatnia belőlem a gyereket bájos történeteivel és szereplőivel, éppen ettől olyan különleges az ő munkássága nekem.

Saját szerkesztés

A történet egészen szokásosan indít és építi cselekményét, Kahlen és Akinli találkozása és ismerkedése a megszokott mederben halad, hamar el is hittem, hogy tudom mi fog történni a következő fejezetekben, ám ezt az érzést hamar elvette tőlem az írónő és kihúzta alólam a talajt. Így hamar rájöttem, hogy A szirén cselekménye igenis kiszámíthatatlan, bár a végkifejletet mindenki sejti, az oda vezető út igazi kalandozás, aminek jó érzés a részese lenni. Kahlen szemén keresztül látjuk hogyan élnek a szirének, hogyan csábítják a mélybe embertársaikat, és hogyan küzd meg ezzel lelkileg egy érzékeny lány. Láthatjuk, hogyan lehet szerelembe esni szavak nélkül, milyen érzés elveszteni közeli barátot és újat szerezni. A könyv egy érzelmi hullámvasút, a szeretet és a bánat között lavírozunk végig.

A cselekmény főbb szereplői a szirének: Kahlen, Padma, Elizabeth, Miaka, Aisling és az Óceán. A lányok közötti kapcsolat erősebb barátságnál, testvérekként védelmezik és támogatják egymást. Imádtam azokat a jeleneteket, amik róluk szóltak. Mindegyik szirén különleges személyiséget kapott, így előfordultak viták és súrlódások a lányok között, de mindig felülkerekedtek ezeken és jó testvérekként segítették egymást, legyen szó rosszkedvről vagy éppen bosszúról. A szirének közötti kapcsolat fejlődik a történet előrehaladtával, a regény végére igazi egységet alkotnak ők hárman.

Kiera Cass

A regény emberi bőrben élő szereplői: Akinli, akinek a szíve csak Kahlen-ért ég, a fiú unokatestvére Ben, és az ő felesége, July, akikkel a fiú együtt él. Akinli személyiségéből csak kisebb ízelítőket kaptunk, de bátran állíthatom, hogy ő nem az a hősszerelmes, akire számítanál egy ilyen regényben. Akinli a maga módján érdekes szereplő, kissé szertelen, de figyelmes az emberekkel, és nem mellesleg sokat hadovál mindenről, amitől inkább vicces lesz. Lehet sokan egy újabb Maxon-ra számítottunk tudat alatt, de itt egy teljesen más fiút kapunk és ez így van rendjén.

Azt már említettem, hogy a regény a szerelemről szól, ám ennél talán pontosabb, ha vágyódást említek. A szirén nem fogja az olvasóját randevúkkal és romantikus párbeszédekkel elkápráztatni, meglehetősen kevés kontaktus alakul ki a fiatalok között, itt inkább a másik utáni vágyódás dominál. Szinkronban tudtam maradni Kahlennel, mert vele együtt én is vágytam arra, hogy találkozhasson Akinli-val, és megérintség egymást, együtt nevessenek, sétáljanak az esti városban. A történet közepén realizálódott bennem, hogy ez nem olyan egyszerű - nem elég vágyni valamire, néha a körülmények és a józan ész mást diktál. Ez egyszerre tetszett, és egy kicsit elszomorított. Ezért igazából nem is nevezném klasszikus szerelmes regénynek ezt a kötetet.

Összességében azt mondhatom, hogy elégedetten tettem le a regényt. Szóval, hogyha te olvasó belevágsz A szirén című könyvbe, készülj fel mindenre. Az érzelmi hullámvasút, amit Kiera Cass épített mosolyt fog csalni az arcodra, majd könnyeket csal a szemedbe. Csakis ajánlani tudom ezt a szép mesét, ami bebizonyítja, hogy a szelemért érdemes mindent kockáztatni, ha elég bátrak vagyunk. Köszönöm ezt az élmény, Kiera Cass! És köszönöm a recenziós példányt a Gabo kiadónak, csodás születésnapi meglepetés volt ez nekem.

Ella Fisher

2 megjegyzés:

  1. Francba Mikszáth-tal, megyek Szirénezni! :D <3 Köszönöm, hogy meghoztad a kedvem hozzá! Eddig úgy döntöttem, jó kislány leszek, és elolvasom a kötelezőt... Aztán így ezek után... Hogy tudnám elkerülni, hogy most rögtön levegyen a polcról? Eh, már meg se próbálom, megyek is olvasni! :D

    All the love xx
    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húú, Mikszáth-ot szerintem felülmúlja ez a regény. :D Mit kéne tőle olvasnod? Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet, remélem neked is annyira tetszeni fog, mint nekem. ♥

      Törlés