2019. február 24., vasárnap

Colleen Hoover - Verity {Steph}

Colleen Hoover
Verity

Fülszöveg
Lowen ​Ashleigh is a struggling writer on the brink of financial ruin when she accepts the job offer of a lifetime. Jeremy Crawford, husband of bestselling author Verity Crawford, has hired Lowen to complete the remaining books in a successful series his injured wife is unable to finish.
Lowen arrives at the Crawford home, ready to sort through years of Verity’s notes and outlines, hoping to find enough material to get her started. What Lowen doesn’t expect to uncover in the chaotic office is an unfinished autobiography Verity never intended for anyone to read. Page after page of bone-chilling admissions, including Verity’s recollection of what really happened the day her daughter died.
Lowen decides to keep the manuscript hidden from Jeremy, knowing its contents would devastate the already grieving father. But as Lowen’s feelings for Jeremy begin to intensify, she recognizes all the ways she could benefit if he were to read his wife’s words. After all, no matter how devoted Jeremy is to his injured wife, a truth this horrifying would make it impossible for him to continue to love her.

Véleményem
A Verity tökéletes emlékeztetője annak, hogy miért is kerültem ki Colleen Hoover bűvköréből. Még mindig elismerem, hogy nagyon tehetséges író, akinek elképesztően megkapó a stílusa, és hogy egyszerűen képtelenség letenni a könyveit. Mára már viszont másképp tekintek a munkásságára, s az iránta érzett rajongásom is kihűlni látszik. Ne kövezzetek meg, de egy unpopular opinion következik.

A Verityben az írónő az eddig a megszokottól eltérően a thriller műfajában próbálta ki magát. Sokan értékelik a bátorságát, hogy új vizekre evezett, viszont ha jobban belegondolok, a creepy jeleneteken kívül, mindent a már jól bevált alapokra épített: tragikus múlttal rendelkező szereplők, álmait megvalósítani próbáló főhősnő, aki nem tud ellenállni a sármos és szexi férfi karakternek, aki pedig rövid időn belül beleszerelemesedik a női karakterbe; drámai fordulat és nagy egymásratalálás. CoHo pontosan ugyanezeket az elemeket hozza itt is.

Lowen, a harmincas éveiben járó feltörekvő írónő pár hete veszítette el édesanyját, akivel azonban élete során sem ápolt jó viszonyt. Tegyük fel, hogy az anyai közelség hiányától vált Lowen lelkileg sivárrá, ugyanis a lehető legszürkébb női karakterrel volt dolgom ebben a regényben. Mellette ott van a tipikusan lehengerlő és figyelmes férfi, Jeremy, akivel már az első közös jelenettől fogva vonzódnak egymáshoz. Azonban még sokáig nem engednek a kísértésnek, ugyanis Jeremy két lánygyermekének halálát gyászolja. Ja, és ha még nem lenne elég a lelki traumákból, akkor ott van a balesetet szenvedett, szinte életképtelen felesége, Verity, akinek gondját kell viselnie. Ez a szál persze elkerülhetetlen, hiszen ez adja a történet hajmeresztő részét, de akkor is – CoHo minden egyes regényében túltolja a drámai tartalmat. Verity nagy népszerűségnek örvendő írónő, azonban a baleset után képtelen befejezni könyvsorozatát. Így kerül a képbe Lowen, aki beköltözik a családhoz, hogy átbogarássza Verity feljegyzéseit és hogy befejezze a sorozat utolsó három kötetét. A kutatómunka során azonban Lowen egy olyan irományra bukkan, ami mindent más perspektívába helyez.

saját szerkesztés

Itt jön a képbe az egyetlen dolog, amivel valóban újat mutatott az író a Verityben. Ezt pedig a hátborzongató jelenetekkel és a vérfagyasztó hangulattal ért el, amit a regényben teremtett. Belátom, elképesztő munkát végzett, ugyanis többször futkosott a hátamon a hideg egy-egy leírásnál. Kalapom emelem előtte, mert tényleg van érzéke a pszicho thriller műfajához. Ezért kap 3 csillagot a Verity, de nem többet. A benne rejlő lehetőségekért és, mert tagadhatatlanul nagyon olvastatta magát.

Egyre betegebb irányt vett a sztori, de végig fenntartotta az érdeklődésemet. De aztán egy csattanónak nem nevezhető ponton mindendent az ellenkezőjére fordított az író. Tudjátok van az a plot twist, aminél fogod a fejed és tátott szájjal nézel, hogy úristen, hogy nem vettem észre az apró jeleket! Na, ha ilyet keresel, ezt pont nem találod meg a Verityben. Itt egy utólagos magyarázkodás útján próbált meghökkentő lenni az író, de harmatgyenge végkimentele lett az amúgy végig izgalmas történetszálnak. Hozzátenném, utólag belegondolva van néhány elvarratlan szál és logikai baki, amikért igencsak kár. 

SPOILER ⤵⤵
Drukkoltam, hátha kiderül Jeremyről, hogy ő áll mindennek a hátterében. Na, az lett volna az igazi csavar és megvezetés. Azt ugyan megtudtuk, hogy a férfi már olvasta Verity “gyakorlófüzetét” és, hogy ő okozta a balesetet, ez az utolsó húsz-harminc oldalban már nem kevert akkora port, sőt inkább a szőnyeg alá lett söpörve. Lowen alvajárása sem lett teljesen kiaknázva. Azt hittem ebből komolyabb konfliktusok alakulnak majd, de egy jelentnél többször nem került elő. Sőt, azt is el tudtam volna képzelni, hogy a végén ő lesz az, akinek baj van a fejével. Alvajárás, hallucináció – ezek mind hozzájárulhattak volna egy nagy csavarhoz, de ez sem valósult meg. Verity és a színlelés. Hogy lehetséges hónapokon keresztül közel agyhalott állapotot tettetni ápolói felügyelet mellett? Bármi legyen is az igazság, ez egyáltalán nem hiteles. SPOILER ⤴⤴

Látom valahol, hogy mit akart kihozni ebből az egészből CoHo: bizonytalanságban hagyni az olvasót, hogy visszamenőleg minden pontot megkérdőjelezzen. Sajnos én mégis úgy gondolom, sokkal több átgondolást és egyediséget igényelt volna a történet. Sok potenciál volt ebben a regényben, de az erőtlen drámai csavar után lényegében már nem volt több, mint bármelyik romantikus regénye.
Steph Pfeiffer

2 megjegyzés:

  1. Hát szóval...rájöttem, miért haladtam vele szörnyen lassan, kínkeservesen. Körülbelül ötször kezdtem bele, de nem ment. Nem tudom, sikerülne-e, ha esetleg megint. Nem tudom. Pedig ha valaminek beteg a cselekménye, vagy esetleg a csavar, akkor én vagyok, aki. Esetleg volt benne valami, amit kiemelkedőnek, vagy jónak tartottál azon kívül, hogy olvastatta magát?

    Nagyon szépen összehoztad, gratulálok! :* <3

    Ev (Chronicles of a Bookshelf)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ev,
      Köszönöm, hogy elolvastad az értékelést, annak pedig külön örülök, hogy tetszett is. :)
      Nos, ami engem illet, teljesen random módon esett a választásom a Verityre, ezért nem is voltak nagy elvárásaim felé. Utazás közben vagy elalvás előtt haladtam vele, szóval nem nagyon szántam oda magam a regénynek. A közepétől viszont tényleg beszippantott a történet, ezért is vártam sokkal többet a végkifejlettől.
      Kiemelkedőnek nem találtam semmit benne - ahogy azt írtam is - számomra teljesen eggyá vált bármelyik más romantikus regényével. Viszont nagyon sokaknak tetszett, lehet ha újra belevágsz, te is megtalálod benne azokat az elemeket, amiktől kedvenccé válik nálad egy könyv.

      Kitartást és jó olvasást, ha egyszer újra elkezded! ^^

      Steph

      Törlés