2017. július 29., szombat

Julie Buxbaum - Három ​dolgot mondj

Julie Buxbaum
Három dolgot mondj


Fülszöveg
Jessie-vel ​csak a baj van, ő legalábbis így érzi a Los Angeles-i magániskolában töltött első héten. Már épp azon gondolkodik, hogy visszasomfordál Chicagóba, amikor e-mailje érkezik egy Valaki/Senki (VS) nevű sráctól, aki felajánlja, hogy segít neki eligazodni a Wood Valley Gimi dzsungelében. Ez valami vicc? Megbízhat VS-ben, elfogadhatja tőle a segítséget, amelyre óriási szüksége van?
Alig két éve, hogy meghalt az édesanyja, és miután az apja váratlanul feleségül vett egy interneten megismert nőt, Jessie kénytelen az ország másik felébe költözni, és mostohaszörnyével meg annak beképzelt fiával élni.
Jessie végső kétségbeesésében úgy dönt, VS-re bízza magát. A srác hamarosan a lány mentőkötelévé és szövetségesévé válik, és Jessie szeretné személyesen is megismerni. De mi van, ha egy rejtélynek jobban áll a megoldatlanság?
Julie Buxbaum művében komédia és tragédia, szeretet és veszteség, fájdalom és emelkedettség keveredik. Első ifjúsági regényének szereplőit minden bizonnyal hamarosan az olvasó is barátaivá fogadja.

Véleményem

Sziasztok, kedves Olvasók! A mai nap egy könnyed, mégis szívet melengető romantikus regénnyel érkeztem: Julie BuxbaumHárom ​dolgot mondj című kötetével, ami idén tavasszal jelent meg a GABO kiadó gondozásában. Erre a könyvre a Könyvhéten sikerült szert tennem sok másik GABO/Ciceró könyv társaságában. Amikor először láttam ennek a történetnek a külföldi borítóját, csak reménykedni tudtam, hogy egyszer talán magyarra is lefordítják ezt a „piskóta édes” sztorit. Hála az égnek a kívánságom meghallgattatott! Véleményem szerint a külföldi borító a szív alakú piskótákkal kellően figyelemfelkeltő, szóval én örültem volna, ha a kiadó megtartja azt a koncepciót, de hogyha igazán őszinte szeretnék lenni, még így sem végeztek rossz munkát a srácok, mert fantasztikus borítóképet szerkesztettek ehhez a könyvhöz. A magyar borító éppen annyira illik Julie Buxbaum történetéhez, mint az eredeti, tehát én még így is elégedett vagyok a külcsínnel.

Történetünk főszereplője Jessie egy elveszett lány, aki még éppen édesanyját gyászolja, amikor apja Los Angeles-be rángatja leendő felesége házába. Jessie nyakába szakad egy mostoha anyuka, báty, egy új iskola és egy szétszórt édesapa, aki felesége elvesztésével nem tud teljesen megbirkózni. A lány úgy érzi, hogy anyukája halálával apját is elvesztette. Jessie körülményei tényleg nem valami irigylésre méltóak, ám VS felbukkanása csökkent a lány szorongásán. Valaki/Senki egy névtelen idegen, aki e-mailen és sms-eken keresztül igyekszik tanácsokat és támogatást nyújtani főszereplőnknek. De vajon ki lehet VS? Ezen kattog a lány agya minden alkalommal, amikor az iskola padlóit rója.

Saját szerkesztés

A történet folyamán Jessie barátokra talál, és olyan fiúkkal ismerkedik meg, akikben akarva akaratlan VS-t keresi. Jessie fejében lenni nagyon szórakoztató, a humora könnyed. Szerencsére a jó hangulat ellenére a könyv tartalmaz szomorúbb részleteket, ahol az anyuka elvesztése és az emlékek kerülnek előtérbe. Őszintén elhittem mindent Jessie-nek. Sok YA regény főszereplője származik csonka családból, ám legtöbbjükön nem érződik az a belső feszültség, ami természetes lenne egy családtag elvesztésénél. Az írók hajlamosak hiteltelenül bemutatni egy ilyen fiatal lelkivilágát. Ez alól kivétel a Három dolgot mondj, ami nem egyszer könnyeket csalt a szemembe. Tetszett az író által nyújtott érzelmi mélység, jó volt igazán átérezni ezt a regényt.
"Az egyik legrosszabb abban, ha valaki meghal, az, hogy eszünkbe jut minden alkalom, amikor nem tettük fel a megfelelő kérdéseket, amikor ostoba módon azt gondoltuk, még bőven van időnk."

Jessie négy fiúval ismerkedik meg, közülük három ideális VS jelölt. A lány mostoha testvére az iskolában levegőnek nézi őt, igyekszik minden szempontból közömbösen viselkedni vele, azonban ez a cselekmény előrehaladtával megváltozik. A három fiújelöltünk nagyban különbözik egymástól: egyikük túl visszahúzódó, a másik egy igazi rocksztár, a harmadik pedig szeret verseket olvasni szabadidejében. Mind a három felkeltette az érdeklődésemet, viszont az írónő hamar egyértelművé tette, hogy melyikük nyeri a VS futamot. Ezt sajnáltam, mert nem szeretem, amikor egy történet ennyire kiszámítható, ám ezzel együtt szórakoztató volt az út, ami elvezetett a nagy felfedezésig. 😉

Szeretem az olyan történeteket, amikben szerepet kap a modern technológia 📱, legyen szó akár egy facebook profilról, vagy chatelésről. Ezek kellemes meglepetésként szoktak érni, mert a regények ritkán foglalkoznak ezekkel az eszközökkel mindannak ellenére, hogy az életünk fontos részét képezik. Nos, itt kapunk belőle egy szeletet. Nagyon tetszettek az SMS beszélgetések, és úgy gondolom, senkit nem lepek meg azzal, ha azt mondom, hogy VS egy rendkívül szerethető anonim entitás volt a beszélgetések folyamán. Felőlem CleverBot is lehetett volna, én akkor is a szívembe zártam volna őt. Ők ketten Jessie-vel két nagyon szépen felépített „kissé” megtört karakter. Miattuk lett igazából a Három dolgot mondj egy letehetetlen könyv – szép magyarosan fogalmazva.



Sokan említették, hogy a regény könnyedsége az, ami berántja az olvasót, ami így is van. Mégis engem igazából a hitelesség és a néhol édes, néhol keserű jelenetek fogtak meg igazán. Az élet nem fenékig tejfel és ez így van rendjén, ahogyan Jessie is megtanulja a regény folyamán, de mindig lesznek olyan emberek és pillanatok, amikért megéri túlélni. Köszönöm Jessie-nek, amiért vele tarthattam ezen az izgalmas utazáson! Illetve köszönet illeti a GABO kiadót, aki lehetővé tette, hogy ezt a regényt magyarul is elolvashassuk. Ez a sztori tényleg jó választás volt mind a kiadó és az én részemről egyaránt.

Ella Fisher

4 megjegyzés:

  1. Drága Ella!

    Egyet tudok veled érteni, ez a kis könnyed történet néhol átváltott komoly mondanivalókra, de így kellett ennek lennie. Tényleg viszonylag reálisan mutatja be egy tinédzser mindennapjait. Imádtam, ahogyan te is.
    Megvan a maga kis hangulata, ami letehetetlenné teszi az olvasó számára! Nagyon jól összeszedted az egészet! <3

    Puszi:
    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barby!

      Nagyon szépen köszönöm, igyekeztem mindent kiírni magamból ezzel a könyvvel kapcsolatban. Örülök, hogy osztozunk a könyv szeretetén, nincs is jobb, mint közösen imádni egy történetet! :) Love ya, VS!

      xoxo
      ELLA

      Törlés
  2. Szia!
    Köszönöm ezt a csodálatos bejegyzést! Teljes mértékben meggyőztél. Megyek és meg is rendelem (már régóta várólistás). További szép estét és jó olvasást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem ebben a döntésben és köszönöm szépen a szép szavakat! Nagyon sokat jelentenek. <3

      Törlés