2017. március 11., szombat

Cassia Leo - Fekete ​doboz

Cassia Leo
Fekete Doboz
Fülszöveg
Magával ragadó történet, tele titkokkal, rejtélyekkel és meglepő fordulatokkal. Főszereplői megállíthatatlanul sodródnak egymás felé:
Egy 19 éves lány, aki meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről.
Egy 21 éves fiú, aki sötét titkokat rejteget. A lelkét nyomasztó terhek mégis szelíddé, szeretettel telivé tették. Keserű gondolatait csodálatos dalokban fogalmazza meg.
A Fekete doboz, amely nemcsak egy különleges dal, hanem egy könyv címe is. Ráadásul tényleg létezik egy fekete doboz, de senki nem tudja, mi van benne, és hol van a kulcs, amelyik nyitja.
Bár nem sejtik, ők hárman nem először találkoznak, de most a sorsuk elkerülhetetlenül, véglegesen összefonódik. Újabb és újabb titkokra derül fény, s a múlt rejtélyei lassan átadják a helyüket az elfogadásnak, a megértésnek… és végül talán a szerelemnek.

Véleményem

Mikki Gladstone problémákkal küzd. Eddigi öngyilkossági kísérletei sikertelenek voltak, ő mégsem adja fel. Megírja búcsúlevelét, majd elindul Los Angelesbe az otthonát hátrahagyva. Crush Slayer életében nem sok boldogság van, csupán a zene ad neki reményt már évek óta. A két főszereplő egy repülőtéren találkozik, ahol a járatukat a zord időjárási viszonyok miatt más napra csúsztatják. A két fiatal megismerkedése sorsszerű. Bár ők még az elején nem tudják, de összeköti őket egy tragédia a múltjukban. Ezután Mikki és Crush együtt töltenek pár napot egy hotelszobában, ahol rejtélyek és emlékek feltárása vár rájuk.


A regény mindössze ezt a pár napot öleli fel. A helyszín egyetlen hotelszoba. Két fontos szereplőnk van, a többiek csak körítést jelentenek az amúgy kisebb volumenű cselekmény mellé. Ez a könyv tehát elég minimalista sok szempontból, nem a cselekményével szeretne a bőrünk alá kúszni, hanem a lelki mélységekkel, amibe főszereplői zuhannak. Mikki drogoktól és éles tárgyak használatától függ. 📎🔪 Bipoláris és súlyos függő amióta megtörtént az a bizonyos tragédia az életében. Úgy gondolom, Cassia Leo nagyon komoly témához nyúlt, ám szerencsére sikerült neki jól megfogni a jelenséget. Bár a szereplők élete nem mentes mentális betegségektől, az Írónőnek nem célja agyonnyomni olvasóját. Vannak részek, ahol elakad az olvasó lélegzete, mégsem éreztem, hogy a könyv meg akarna fojtani. Cassia Leo a figyelmemet szerette volna felhívni. És sikerült is neki. 😌

A történetet két főszereplőnk szemszögéből követhetjük végig. Sok pluszt kaptam mind Mikki, mind Crush oldaláról, szóval úgy gondolom, jól döntött az Írónő, amikor szétszedte a történetet két szemszögre. Ahogyan említettem már, nincs nagy ívű cselekményünk. Ehelyett rejtélyeket, emlékeket, párbeszédeket kapunk, amik megteremtik azt a sötét hangulatot, amit valahol el is várunk egy ilyen regénytől. Még nem olvastam ehhez fogható történetet, szóval nagy köszönet érte az Írónőnek, hogy egy ilyen érzékeny témát választott. Mindig is érdekelt a pszichológia, meglehet ezért nyerte el ennyire a tetszésemet ez a szereplőgárda, azonban aki viszolyog az öngyilkos jelöltektől – sok ilyen emberrel találkoztam már – annak nem biztos, hogy nagy élményt fog nyújtani a történet. Valószínűleg egyszerűen szánalmasnak fogja tartani főszereplőinket.

Cassia Leo írásmódja nagyon kellemes, művészi hangvételű volt. Szerettem olvasni ezt a történetet, bár nem sikerült lebilincselnie, hiszen a cselekménye viszonylag lapos volt, a nyelvezet és a pszichológiai háttér elegendő színt vitt a regénybe. Tehát egy abszolút pozitív élményként könyveltem el a Fekete dobozt. Kedvenc szereplőim a történet két főszereplője lett: Mikki és Crush egyformán közel kerültek hozzám. 😏

saját szerkesztés

Nagyon izgalmasnak találtam a könyv a könyvben ötletet: miszerint Cassia Leo Fekete doboz című könyvében van egy rejtélyes regény, aminek a címe Fekete doboz. Sőt mi több, létezik egy fekete doboz (tárgy formájában), ami kulcsra van zárva és további titkokat rejt. Rejtélyekből láthatóan nincs hiány, ez segített abban, hogy végig fenn tartsa a figyelmet Leo kisasszony. Emellett fontos megemlítenem, hogy meglepő módon a magyar borító sokkal jobbra sikerült, mint a külföldi. Sokkal inkább visszaadja a hangulatot, és hajaz a regényben megemlített könyv megjelenésére is. Örülök, hogy a WOW kiadó új borítót álmodott meg ehhez a történethez. Köszönöm, WOW kiadó!

Egyetlen pici észrevételem volt, ami talán hiányosságként róható fel: ez pedig az, hogy Mikki meglehetősen jól bírta drogok nélkül ahhoz képest, hogy elvileg drogfüggőségben szenved. Lehet, hogy én nem értettem meg ezt a vonalat rendesen, de számomra úgy tűnt, hogy Mikki egyik pillanatról a másikra képes leszokni az anyagról, miközben a kínok kínját kellene megélnie pszichikailag, s akár fizikailag is egyaránt – a használt szertől függően.  Szóval, hogyha erre bárkinek van magyarázata, akkor szívesen fogadom a válaszokat. Nekem ez az elem kevésbé tűnt reálisnak, ám ettől eltekintve a depresszió vonatkozásában a szerző kimondottan hitelesen írt. Én elhittem a regény minden sorát.

Őszintén szólva a regénytől tragikusabb végkifejletet vártam. Az utolsó ötven oldal bár izgalmas volt, nem hozta el azt a katarzist számomra, ami teljes egésszé varázsolta volna a sztorit. Persze ízlések és pofonok, így nekem ez egy kicsit kevés volt. A végén kapott izgalmak nem tudtak kárpótolni az első kétharmad eseménytelenségéért. Tehát összességében ez egy izgalmas regény volt, de mégis hiányzott belőle az a bizonyos plusz, amitől jellegzetes lehetett volna számomra. 😐
Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése