2017. augusztus 12., szombat

Dawn Silver - Szabadon

Dawn Silver
Szabadon


Fülszöveg
Olivia két éve rettegésben él; két éve, mióta belépett egy házasságba, melyre kizárólag a körülmények kényszerítették. Férje megalázza, testileg-lelkileg is csak gyötri, és a fiatal lány úgy érzi, elveszett számára a remény. Aztán egy nap Mitch közli, hogy elutaznak; a cél Colorado, és azon belül a Fearless, mely egyszerre menedék, és egy hely, ahol nem maradnak többé titkok. Kiderül, hogy Mitch nem egészen az, akinek Olivia hitte, és a lánynak is választania kell: a tét a saját szabadsága, és egy új, nem várt szerelem, amely tragédiával is végződhet.

Véleményem

Sziasztok, drága Olvasók! Ezúttal egy kevésbé ismert regényt hoztam el nektek, ami a Colorcom gondozásában jelent meg, és aminek nem más az írója, mint Dawn Silver. A könyv címe Fearless Szabadon.  Ennek a kötetnek a borítója már az első pillantásra megfogott. Az erdő közepén álló lány mindig is jó koncepciónak számított, ami egyszerre izgalmas és gondolatébresztő az olvasó számára. Vagyis én ezt tapasztaltam a magam részéről… Ezt a kötetet a szerencse juttatta el hozzám, mivel az írónő által meghirdetett egyik nyereményjáték keretei között sikerült szert tennem rá. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget Dawn Silvernek. A bőrömből kikelve kezdtem bele ebbe a kis könyvbe, úgy hogy közben abszolút nem tudtam, hogy mégis mire számíthatok. Paff, felcsaptam és már olvastam is!

A történet főszereplője Olivia egy férje (Mitch) által végletekig elnyomott nő, aki a megözvegyült édesanyja anyagi támogatása miatt adta házasságra a fejét. Mitch egy sikeres üzletember, aki édesapjától örökölt agresszív és határozott jellemével csodás karriert épít. Egyik nap Mitch egy váratlan utazással lepi meg feleségét, elviszi őt a zajos városból egy vadregényes, erdős tájra, ahol együtt pihenhetik ki az unalmas mindennapokat. Olivia már a kezdetektől érzi, hogy a férfinak hátsó szándéka van az utazással, ezért retteg az úttól, de nem ellenkezik – nem is igazán tudna persze helyzetétől fogva. A pár célba veszi Colorado-t, és azon belül is a Fearless hotelt. A Fearless egy elhagyatott vidék egyetlen lakott építménye, ahova a természetbarát, csendre és békére vágyakozók utaznak. A hotel vezetője Freya szívélyes köszöntés helyett gyanakodva fogadja a házaspárt. Már az első találkozás alkalmával kiszagolja a nő férje iránti félelmét, amit nyíltan ki is fejez. Freya igyekszik megfigyelni a pár viselkedését és gond esetén segítő jobbot nyújtani.


A írónő két kemény téma köré építi történetét. Ezek közül az egyik a nők elleni erőszak, aminek többször tanúi lehetünk a házaspár közös pillanatai során. A férfi elképzelésében a nőnek alárendelt szerepet kell vállalnia a párkapcsolatban és viselkedésével meg kell felelnie férje elvárásainak. Hogyha belegondolunk, ez az elképzelés az előző évszázadban még nem volt olyan idegen, sőt még lehet ma is dívik bizonyos helyeken. Egyáltalán nem éreztem szélsőséges jelenségnek a könyvben olvasottakat, inkább hátborzongatóan valódinak. Mostanság több bántalmazással kapcsolatos regényt is olvastam, és ha lehet azt mondani, itt tetszett ez a megvilágítás. Az írónő nem szerette volna Mitch-et őrültként bemutatni, csupán olyan értékrendet adott neki, ami kevésbé szimpatikus az olvasók számára. Szerintem ez tök rendben volt,sőt mi több, tetszett.

Saját szerkesztés

A másik, ma már sokkal divatosabb téma a homoszexualitás, jelen esetben a nők közötti szerelem. Egyre több filmben és könyvben kapunk betekintést az ilyen kapcsolatokba, ezért már nem lepődik meg rajta az ember. Ami tetszett ezzel kapcsolatban, hogy a könyv nem feküdt rá túlságosan a két nő közötti kapcsolat kifejtésére, nem csupán szerelmi kalandok láncát adta Dawn Silver, hanem egy komplex történetet, amiben a szereplőknek megvolt a maga célja és története, amit egy-egy monológban el is meséltek a regény különböző pontjain. Nem éreztem hiányérzetet a szereplőkkel vagy a történet kifejtésével kapcsolatban, ami nagy szó, mert általában szeretek mindenről és mindenkiről mindent tudni egy regény folyamán. Gratulálok, Silver!

Amiről még szót szeretnék ejteni, az a könyv nyelvezete, ami kellemes csalódás volt. Kezdő íróktól igyekszem kevesebbet várni. Minden alkalommal lenyűgöz, amikor egy kiforrott írói stílussal találom szembe magamat. Silver könyve simán hozza a mai amerikai bestsellerek nyelvezetét. Nagy dicséret jár ezért neki, meglátszik a lány olvasottsága a kötet nyomán. Jó volt tőle olvasni, remélem, még lesz rá lehetőségem a jövőben.

Összességében azt mondanám, hogy ez a történet egyben volt, komoly és mai témákat vonultatott fel, amikről érdemes beszélni. A szereplők érdekesek voltak, a történet pedig szépen kidolgozott. Ez a könyv kellemes kikapcsolódást jelentett számomra. Bár lehet, hogy egy kicsit több akciót is el tudtam volna viselni, a történetnek megvoltak a maga mélységei és magasságai, felvetett kérdései és fordulatai. Pazar első kötet kerekedett ebből, amit csak ajánlani tudok azoknak, akik egy kis kalandra vágynak a mindennapokban.

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése