2018. június 24., vasárnap

Rácz-Stefán Tibor - Mikrofonpróba

Rácz-Stefán Tibor
Mikrofonpróba


Fülszöveg
Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.
Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?
Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.
Bunkó srácból is lehet álompasi?
Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.
Az első szerelem tényleg az utolsó marad?
A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.
De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?
Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.

Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…

Véleményem

Sziasztok, könyvmolyok! Ella a klaviatúra mögött. Már egy hete húzom Rácz-Stefán Tibor – Mikrofonpróba című könyvének az ajánlójának megírását… Néha úgy érzem, hihetetlenül nehéz időt és energiát találni az életemben huszonhárom évesen, ami nem tudom mennyire egészséges, de már kutatom a megoldást. Szóval a mai kiszemeltünk egy magyar ifjúsági regény lesz, aminek öt fiatal a főszereplője. Izgi! A könyvért már itt az elején szeretnék köszönetet mondani az írónak, aki felajánlott belőle egy példányt a blognak. Nagyon megtisztelő, amikor egy ilyen sikeres íróval kerülhetünk kapcsolatba. Köszönjük, Tibor! A könyv borítójával amúgy már régóta szemezek, mert szeretem a zene köré épülő történeteket, Tibor munkássága pedig már a Fogadj el! óta érdekel, ami anno nagyon izgalmas reklámvideókat kapott. Ha esetleg valaki szintén az én cipőmben jár, azt ajánlanám neki, hogy elsőként a Fogadj el! című kötetet szerezze be, és csak utána olvassa el a Mikrofonpróbát, mert az utóbbi szépen lespoilerezi az első cselekményét. Kicsit szomorú vagyok, hogy én molyon sem láttam összekötve a két könyvet (értékeléseket nem olvasok), mert ha tudom, hogy ez valamilyen értelemben egy második rész (vagy spin-off), akkor lehet nem ezzel kezdtem volna. No, de ezen már felesleges sajnálkozni, vágjunk bele!

Történetünk alaphelyzete elég tipikus: Hanna bátyja vidéken kap új, jól fizető állást szállással, ezért a lánynak Budapesten kell hagynia eddigi életét és egy újat kezdeni vidéken. Hanna egyik pillanatról a másikra az új lány szerepébe csöppen, és új barátokat kell szereznie, ami köztudottan nem mindenkinek megy zökkenőmentesen. Ebben segít szobatársa neki, Xiara, az iskola népszerű diákja. Így ismerkedik meg Hanna Dáviddal, Áronnal és Mátéval. A kollégiumban élő srácok hamar megkedvelik egymást, ám a konfliktus hamar berobban: az iskola bizonytalan anyagi helyzete nem teszi lehetővé a kollégium üzemeltetését, ami főszereplőinknek bizonyos okokból nagyon kellemetlen. Ilyenkor pattan ki Hanna fejéből az ötlet, indulni kellene az országos énekversenyen, ahol a győztesek pénzjutalomban részesülnek. Megkezdődnek a próbák, a csapatot a közös munka csak még jobban összekovácsolja. De vajon sikerül a győztesek közt végezni?

Saját szerkesztés

Történetünk szereplőiben van valami közös, mindannyian megtörtek bizonyos szempontból. Sőt, Dávid tragédiájával a Fogadj el! című regényben közelebbről is megismerkedhetünk. A leírtak alapján a banda mindegyik tagjának megvan az oka, hogy a kollégium falai közt éljen, csak hogy ne kelljen a szüleivel lennie. Tudom, a mai világban sokaknak rosszabb a családi helyzete, mint kellene lennie, de úgy gondolom a mai YA irodalom felnagyítja ezt a jelenséget. Amikor egy YA regényt fogok a kezembe, előre tudom, hogy halott vagy zűrös szülőkkel fogok találkozni, akikre főszereplőnk nem tud felnézni. No, hát ebből könnyen kaphatsz túladagolást itt a Mikrofonpróba szereplőgárdájának megismerése után. Ez nekem inkább egyhangúvá tette a szereplők hátterét, amit sajnálok, mert amúgy Dávidot leszámítva, mindannyian szimpatikusak voltak nekem. Kedvencemmé vált Máté, aki bunkó beszólásokkal hívta fel Hanna figyelmét minden alkalommal, amikor találkoztak. Hogyan lehet, hogy kódolva van a lányokban a bunkók iránti vonzalom? Valaki szedje ki belőlem ezt, mert már kezd ijesztő lenni néha. Máté csipkelődései jólesően fájtak, egyszerűen nem lehetett őt nem szeretni. Máté elveszettsége és céltalan bolyongása nagyon izgalmasan párosult a lazasággal, azt a tipikus megmentésre váró rosszfiút kaptuk a képében, akikre a lányok iszonyúan rá tudnak függni. És még zongorázik is... A fantáziáimból szedték ki őt, tényleg.

"Ahogy a srác szemtelenül vigyorog, megjelennek azok a hülye gödröcskék az arca két oldalán. Jesszus, ez meg mi? Bunkópasi-tartozék?"

Hogyha valaki megkérdezne, hogy vajon öt szereplő szemszögéből megírni egy regényt jó öltet-e, valószínűleg leinteném. Nagyon nehéz öt személyiség szemén keresztül egy érthető, konzisztens történetet végigvezetni. Nos, az írónak nem okozott problémát ez, nagyon szépen váltogatja a szemszögeket, mindenkinek a lelkivilágába bevezet minket, olyan közelségből mutatja be a fiatalokat, ami egészen intim és bizalmas. Ez a közelség nagyon tetszhet azoknak, akik szeretik pszichológiai tényezők alapján is megismerni az adott regényt. Olyan témákat boncolgat a Mikrofonpróba, mint például az alkoholizmus, rasszizmus, homofóbia, homoszexualitás és a testi erőszak. A cselekmény ezzel ellentétben nem sodor úgy, mint szerettem volna – nincsenek meglepő fordulatok, túl izgalmas jelenetek, megmaradunk a kényelmes hétköznapok talaján. Azért is lep meg ez engem, mert a Fogadj el! egy eseménydús, merész történetnek tűnik az eddigi információim alapján. Úgy tűnik a Mikrofonpróba a szereplők megismerésére helyezi a fókuszt, de majd meglátjuk mit hoz még a folytatás – mert a befejezést elnézve, itt biztosan lesz még második rész is. A váratlan lezárás egyértelműen sugallja, hogy itt még egy újabb kötetnyi izgalom vár szereplőinkre.

Az író Hanna személyében egy blogger hangján szólal meg, amit nagyon közel éreztem magamhoz. Olyan regények kerülnek megemlítésre, amiket ismerek és szeretek, vagy amikkel már évek óta szemezek. Könyvmolyoknak úgy gondolom, tetszhetnek ezek az utalások. Hanna kezében mindig van egy könyv, amit nem csak az interneten, de közvetetten nekünk is ajánl elolvasásra, ami szerintem nagyon klassz. A lány könyvszeretetére a többiek is felfigyelnek és beszélni kezdenek róla: mi is a jó benne, és mi a hátránya annak, ha az ember lánya mindig csak olvas… A mértékletesség mindenben fontos, ezért örültem, hogy előkerült ez a kérdés is.

Összességében azt mondanám, hogy a Mikrofonpróba egy könnyed olvasmány, amiben közelebbről megismerkedhetünk a sorozat öt főszereplőjével, akik közeli barátságot kötnek a gimnázium falai között. Nem mondanám, hogy egy tipikus tini sztoriról van szó, szóval ha eddig ettől tartottál, ez ne tántorítson el a Mikrofonpróbától. Ha te is szereted a középsulis, zenés történeteket, akkor bátran vesd rá magad erre a Magyarországon játszódó történetre, szerintem te is találsz majd benne olyan témát, ami a te gondolataidat is megindítja. Ajánlom, hogy a Caramel dalokat, amik helyet kaptak a sztoriban, hallgassátok olvasás közben - már ha szeretitek az előadót persze - mert egész jó feelinget tud adni az egésznek. Még egyszer köszönöm Tibornak az élményt, valószínűleg nem ez volt az utolsó könyvem tőle - már várom a folytatást! ❤ 

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése