2018. július 28., szombat

Szirmay Ágnes - Titkok árnyékában

Szirmay Ágnes
Titkok árnyékában

Fülszöveg
Emlékszel ​még, hogyan lett Viru és Dé az Ész és szerelem című szappanopera szereplője? És arra, hogy ez mekkora felfordulást okozott a barátságukban?
A folytatásban betekinthetsz a kulisszák mögé: vajon milyen lehet, amikor az ország legnépszerűbb sorozatában szerepelsz? Például néhány nap alatt fel kell nőnöd, hogy betartsd azokat az írott és íratlan szabályokat, amelyeknek addig a létezéséről sem tudtál. Az is világos, hogy színészként nem életed szerelmével csókolózol először. De azért azon te is biztos meglepődnél, ha az a csók mégsem a kamerák előtt, hanem a színfalak mögött csattanna el… Ám hamarosan kiderül, hogy Virunak bőven nem ez a furcsa csók volt a legbonyolultabb helyzet az életében…
„Egy nagy szerelemnek vagyunk a tanúi, vagy csak egy olyan fiú érkezett kedvenc sorozatunkba, aki minden virágra rárepül? Az bizonyos, hogy mi, nézők, mindkét történet folytatását izgalommal várjuk, azét is, amelyet a forgatókönyvírók írnak, és azét is, amelyet az élet…”

Véleményem
Szirmay Ágnes számomra a tavalyi év felfedezettjévé vált a Szerelemre castingolva ifjúsági regényével. Sikerült beszippantania a szappanoperák világát feldolgozó történetnek és már tűkön ülve vártam a folytatást. Nos, azt kell mondjam, az írónő hozta a megszokott szórakoztató és könnyed stílust, de valami mégis hiányzott nekem ebből a részből. Ha még nem olvastad az első részt, de kíváncsi vagy rá, azt javaslom, ugord át ezt a bejegyzést, és kattints ide a Szerelemre castingolva értékeléséhez. Most pedig lássuk, mi lapul a Titkok árnyékában.

A történet pontosan ott folytatódik, ahol az első rész zárult, a kulisszák mögött egy izgalmas csók után, ami Viru és Bence közt csattant el. A két fiatal nem kevés bonyodalommal szembesül ebben a részben, ami próbára teszi virágzó románcukat. Nem feledkezhetünk meg Kozák Déről sem, aki olyan volumenű pálforduláson megy keresztül, hogy maga sem hitte el. Talán sejthettük, hogy mit is akart mondani Virunak, és lám, úgy is lett. Az Ész és szerelem háza táján is akad miről beszélni, ugyanis a szappanopera további szereplőit sem kerülte el a reflektorfény ebben a kötetben sem. És persze továbbra is ott van Dzseni, Robi és Luca, akik színesítik a palettát.
Forrás: Tilos az Á Könyvek
Ahogy azt az első részről írt értékelésemben is megjegyeztem, nagyon tetszik, hogy a regényben lévő fiktív világ, az Ész és szerelem című sorozat magára a regény cselekményre is hatással van. Ez ebben a kötetben sincs másképp, sőt a kettő kölcsönhatása tovább mélyül. Még több betekintést nyerhetünk a sorozat színészei közt lévő szövevényes kapcsolatokba, s ha még nem lenne elég a bonyodalmakból, akkor jön a média és a sajtó, aminek nagyobb szerep jutott ebben a kötetben. Nem egyszer rendesen felkavarja a regény állóvizét, ezzel több fejtörést okozva a szereplőknek, mind a sorozaton belül, mind a magánéletükben. 

Karakterek tekintetében, nagyra értékelem, hogy az elsőre sztereotipnak tűnő karaktereken tovább dolgozott az írónő. Gondolok itt Dzsenire, aki talán nem szimpatikus, mégis árnyaltabb képet festett róla az írónő. Aztán ott van , akinek a családi hátterébe is betekintést nyerhetünk, megismerve jellemének háttérét. Azt mondjuk nem mondanám, hogy teljesen ki vagyok békülve a karakterével, mert olykor ellentmondásosnak éreztem. 
Ilyenkor azonban megfogalmazódik bennem a kérdés, hogy egy tizenéves fiú vagy lány mennyire kérhető számon az érzelmek vagy döntések tekintetében. Valószínűleg erre az a válasz, hogy semennyire. Szirmay Ágnes hiteles összképet mutat a célzott korosztályról, azonban olykor az volt az érzésem, hogy ezennel kissé túlzásba esett. Viru olykor nagyon gyerekes elgondolásokra alapozott dolgokat és néha már túlzásba vitte a drámát. Nem csoda, hogy annyi félreértésbe keveredett, amik egy egyenes kérdéssel kikerülhetők lettek volna. Viszont nyilván valamivel problémát kellett generálnia az írónőnek, hogy kitöltse a könyvet jelenetekkel, azonban nem mindegyik sült el jól. Dé nagy vallomása sem keltett akkora hatást, mint azt vártam volna. Nem éreztem az érzelmi súlyát ennek a kialakult szerelmi háromszögnek. Továbbá Viru és Bence jelenteiből is mintha elveszett volna a tűz, pedig az első részben abból jutott rendesen.  E mellett pedig végig úgy éreztem, hogy vannak felesleges részek, illetve túlírt jelenetek. Viru gondolataiban lenni igazi labirintus, de tagadhatatlan, hogy többször magamra leltem benne. Anno én is mindent túlgondoltam és túlkombináltam. Talán még most is.
Szirmay Ágnes
Azt viszont mindenképpen ki szeretném emelni, hogy az írónő rendkívüli humorral rendelkezik. Emlékszem, hogy nem egyszer sírásig nevettem magam, annyira előttem volt egy-egy jelenet. Nagyon eltalálta azt a hangot, amiről az ember teljesen el tudja képzelni, hogy így zajlik egy forgatás. Nevetéssel, káromkodással, parancsolgatással. Éppen ezért nagyon tetszettek a párbeszédek, amik megcsillogtatták Szirmay Ágnes tudását, hiszem egy tapasztalt dramaturgról van szó, aki tudja, mit csinál.

– Jól vagy? – kérdezte Bence, ebből nyilvánvaló volt, hogy nem látszom olyannak, mint aki jól van.
– Jól – leheltem válaszul.
– Csak ne legyél annyira jól, Vivike, mikor három perce mindenki rád vár! – kiabált a vezérlőből Gyuri bá, a kopasz rendező.

– Mi a szent szart művelsz, Tibi fiam?! – ordított le a vezérlőből Gyuri bá. – Mit fogdosod a kezét?! Azt hiszed róla, hogy fiú, érted? A te szemedben pöcse van!

Összegezve azt mondanám, hogy a Titkok árnyékában hasonlóan szórakoztató, mint az első rész, bár személy szerint rám a Szerelemre castingolva nagyobb hatással volt és jobban a bűvkörébe csábított. Az viszont tény, hogy ez a kötet is úgy ért véget, hogy bizsereg a tenyér a folytatásért. Ha tetszett az első kötet, nem kérdés, hogy olvasnod kell ezt a részt is. Talán kevesebb izgalmat tartogat, de ha kikapcsolódásra és egy kis szappanoperára vágysz, akkor tuti befutó. Remélem minél hamarabb kezünkben foghatjuk a sorozat harmadik részét! Nagyon szépen köszönöm a kiadónak a recenziós példányt!

Olvassátok el az írónővel készült interjút a pagony.hu oldalán ITT!

Steph Pfeiffer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése