2017. július 1., szombat

Jasmine Warga - Szívem és egyéb fekete lyukak

Jasmine Warga
Szívem és egyéb fekete lyukak

Fülszöveg
A ​tizenhat éves fizikazseni, Aysel az öngyilkosságát tervezi. Minden oka megvan rá. Egy anya, aki összerezzen, ha ránéz. Osztálytársak, akik a háta mögött sugdolóznak. Egy apa, akinek erőszakos bűncselekménye megrázta a kisvárost. Aysel felkészült, hogy helyzeti energiáját megsemmisítse.
Csak egy gond van: lesz bátorsága egyedül megtenni? Amikor rábukkan egy honlap Öngyilkossági társkereső fórumára, tudja, hogy megtalálta a megoldást. A JégRobot néven regisztrált fiú (igazi nevén Roman), akit egy családi tragédia kísért, szintén partnert keres.
Bár elsőre úgy tűnik, Ayselben és Romanben nincs semmi közös, lassanként mégis kezdik kitölteni az űrt egymás életében. Csakhogy, amint közeledik az időpont, amiben megállapodtak, Aysel egyre kevésbé biztos benne, hogy azt szeretné. Végül választania kell: meg akar-e halni, vagy inkább meggyőzni Romant, hogy maradjanak életben, esélyt adva maguknak arra, hogy együtt fedezzék fel a helyzeti energiájukban rejlő lehetőségeket. 

Véleményem

Szeretek a depresszióról olvasni, ezt az eddigi könyvválasztásaim is igazolják. Úgy gondolom, hogy bár magára a betegségre egy szó van csupán, azonban mégis számtalan formában jelentkezhet az ember életében, más-más okból kifolyólag. Nem tudom, hogy ettől mennyire leszek csodabogár, de én vonzódom ehhez a betegséghez, ahogyan az öngyilkossági kísérletek is felkeltik az érdeklődésemet. Hogyan lehetséges, hogy emberek a természetes ösztönök ellenére a mélybe vetik magukat? Hogyan lehetséges, hogy a környezetük nem érzékeli a személy szenvedését? Hogyan lehetséges, hogy egy nyílt törés a combcsonton végtelen aggodalmat kelt a szeretteinkben, de amikor a lelkünk szakad darabokra, senkit sem érdekel? Bár a téma nagyon szomorú, izgalmas és figyelemreméltó egyszerre. Éppen ezzel foglalkozik jelen kötetünk, Jasmine WargaSzívem és egyéb fekete lyukak, aminek a címe és borítója már első ránézésre levett a lábamról.

Ifjúsági regényünk főszereplője, Aysel egy török származású fiatal lány, aki Amerikában nevelkedett szerető családban, mígnem a szülei el nem váltak és egy ominózus baleset meg nem változtatta az életét. Aysel apja börtönbe került, édesanyja pedig újraházasodott. Aysel több okból kifolyólag úgy érzi, semmi keresnivalója az élők sorában. A lány nagyon szereti a fizikát 🙊, mert a fizika szabályai között biztonságban érzi magát, kézzelfoghatónak és kiszámíthatónak tartja a világunkat, amikor a fizika törvényein keresztül tekint rá, ezért is szokott szabadidejében példákat oldani és kitalálni. A tinilány regisztrál egy öngyilkosjelölteknek létrehozott honlapra, ahol társat keres. Egy öngyilkos partnert, akivel karöltve kelhet át a halál kapuján. Itt jön képbe történetünk fiú főszereplője, Roman, aki hasonló szándékokkal keres társat. A két fiatal az internetes oldal segítségével talál egymásra, majd egyre több időt töltenek együtt az esemény megszervezése végett.

Saját szerkesztés

Aysel és Roman esete szépen rávilágít a depresszió sokoldalúságára. Aysel helyzete úgy gondolom könnyen átérezhető, nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy felfedezzük a kislány bánatának okait, ám Roman már trükkösebb… Hogyan lehet, hogy annak ellenére, hogy Roman-nek megadatott egy takaros otthon szerető szülőkkel és barátokkal, mégis el szeretné dobni magától az életét? A látszólag tökéletes életet élő Roman gondolatait egy múltbéli esemény árnyékolja be és emészti fel a fiút fokozatosan a történet során. 🙍

Nevetnem kell, nem tehetek róla. Ha van barátom, azt Halálnak hívják. És elég biztos vagyok benne, hogy Roman is épp úgy szerelmes belé, mint én. Olyanok vagyunk, mint egy szerelmi háromszög. Lehet, hogy minden jól alakul: április 7-én mindketten megkapjuk a fickót.

A karakterek emberiek, Aysel buta viccei életet visznek a cselekménybe, Roman szomorúan mogorva viselkedése pedig hitelt ad a regénynek. Az alapvetően rövid könyv a mély téma ellenére szerintem könnyen emészthető, nincsenek oldalakon átívelő siránkozások, érvágások, ám ezzel együtt a kidolgozás is felületesebb, a cselekmény pedig nagyon egyszerű az írói stílussal együtt. Nem állítom, hogy Jasmine Warga átadja a „depresszió” életérzést, viszont valószínűleg nem is ez volt az írónő célja, sokkal inkább a reménykeltés, illetve a szeretet és kommunikáció fontosságára való rávilágítás, ami szerintem bőven elegendő üzenet egy ifjúsági regény esetében. Sőt... Sokat segíthet egy olyan fiatalnak, aki hasonló gondolatokkal fekszik le otthon és már eljátszott az önpusztítás ötletével. Jasmine megszólítja ezeket a fiatalokat, az ő nyelvükön szól hozzájuk és csalja vissza őket a rossz útról.


Bár a történet tényleg egyszerűnek mondható, én nagyon nehezen tudtam letenni Jasmine Warga könyvét, mert iszonyúan olvastatta magát. Az izgalmas karaktereken túl a közelgő öngyilkossági kísérlet dátuma is hajtóerőt adott és fenntartotta a kíváncsiságomat. Úgy gondolom, hogy aki rajongott Jennifer Niven - Veled ​minden hely ragyogó című regényéért, érdemes esélyt adnia Jasmine Warga-nak is már csak a hasonló téma miatt is. Én ezt a kötetet egy jó élményként könyveltem el, nagyon szívesen ajánlom majd fiatalabb ismerőseimnek, akik érdeklődnek a témában és Neked kedves olvasóm, aki megtisztelt engem és végigolvastad ezt az értékelést. Köszönöm. 💙

Köszönöm szépen a recenziós példányt a Kossuth Kiadónak, és azt, hogy elhozták nekünk ezt a regényt.

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése