2017. október 22., vasárnap

Karen M. McManus - One of Us Is Lying

Sziasztok, kedves olvasók!
Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy ki is vagyok én és mit keresek itt Ella Fisher blogján. Nos, be is mutatkoznék gyorsan, hogy ne tűnjek idegennek a szemetekben.
Steph Pfeiffer vagyok, 22 éves bölcsész, fanatikus Hannibal rajongó. Ella és én már a gimis évek óta ismerjük egymást és közeli barátok vagyunk. Anno együtt vágtunk bele a kreatív írásba, közösen blogoltunk, cikkeket írtunk. Most pedig újra egyesítjük erőinket és közösen munkálkodunk tovább a blogon, amit Ella már gyönyörűen felépített igényes és kreatív munkájával. Igyekszem én is hasonlóan színvonalas írásokkal jelentkezni hétről hétre, remélem, minél gyakrabban.
Ezennel úgy gondoltuk, hogy a jövőben angol nyelvű könyvekről írt értékelésekkel szélesítjük a blog látókörét. Szeretnénk itthon még meg nem jelent könyvekkel is foglalkozni, hiszen irtó jó regények vannak a könyvpiacon, amik (még) Magyarországon nem jelentek meg. Ez ne állítson meg bennünket/bennetek, olvasók, attól, hogy nyissunk a külföldi kiadások felé. Ehhez persze fontos, hogy ismerd az adott nyelvet, viszont, ha van egy közepesen jó nyelvtudásod és szeretsz olvasni, miért ne köthetnéd össze a kettőt?

Íme, hát az első értékelésem egy olyan YA regényről, ami méltó a bestseller címre...


Karen M. McManus 
One of Us Is Lying

Fülszöveg
Five students go to detention. Only four leave alive.
Yale hopeful Bronwyn has never publicly broken a rule. Sports star Cooper only knows what he's doing in the baseball diamond. Bad body Nate is one misstep away from a life of crime. Prom queen Addy is holding together the cracks in her perfect life. And outsider Simon, creator of the notorious gossip app at Bayview High, won't ever talk about any of them again. He dies 24 hours before he could post their deepest secrets online. Investigators conclude it's no accident. All of them are suspects. Everyone has secrets, right? What really matters is how far you'll go to protect them.

Véleményem
Idén májusban jelent meg az elsőkönyves írónő, Karen M. McManus misztikus YA regénye, a One of Us Is Lying. Külföldi youtuberek videóiban figyeltem fel először a könyvre, a hozzá készített két borítóverzió is nagyon megtetszett. A kecsegtető fülszöveg pedig bogarat ültetett a fülembe, így hát nem volt mit tenni – megrendeltem a Bookdepository oldaláról mindössze 2168 forintért (!). Lássuk, mit is takar a titokzatos borító és kiket rejtenek a leplezetlen arcok.

A történet középiskolai környezetbe kalauzol minket, egyből egy olyan szituációba, ahol öt diák, Bronwyn, Addy, Cooper, Nate és Simon iskola utáni büntetésbe kerül a házirend megszegése miatt. A fülszöveg elárulja, hogy közülük csak négyen hagyják el élve az iskola falait, Simon ugyanis rejtélyes körülmények között meghal a büntetés ideje alatt. Halálhíre futófűzként terjed az iskolában felbujtva a diákok hétköznapjait. Amint a hír eléri a médiát és a rendőrséget, azonnal nyomozás veszi kezdetét. Így kerül reflektorfénybe a másik négy diák, akikkel Simon egy tanteremben ült a halál bekövetkeztekor. Helyzetüket súlyosbítja az a tény, hogy Simon az iskola hírhedt pletykabloggere volt, aki mindenki mocskos kis titkát ismerte, köztük az övékét is. Simon négyük legféltettebb titkát akarta közhírré tenni a halálát megelőző napon. A rendőrség előre eltervezett gyilkosságra gyanakszik, így tehát Bronwyn, Addy, Cooper és Nate elsőszámú gyanúsítottakká válnak.

Most, hogy az érdeklődés a tetőfokára hágott (hah), nézzük először is a karaktereket. A regény négy szemszögből íródott, a négy gyanúsított szemszögéből. Bevallom, az elején kissé nehéz volt közel kerülöm a karakterekhez. Időbe telt mind a négyük életét megismerni és észben tartani, de ahogy pörögtek a fejezetek, egyre határozottabban kirajzolódott a személyiségük. Az elején azt gondolnád, a főszereplők pusztán sztereotípiák: Bronwyn, a stréber jókislány, Addy az üresfejű királykisasszony; aztán ott van Cooper, az iskola baseball sztárja, és Nate, a hírhedt rosszfiú. A történet előrehaladtával azonban Karen M. McManus rácáfol erre a feltételezésre, és olyan karaktereket épít fel a szemed előtt, akik egyéniségekké forrják ki magukat. Minél többet olvastam róluk, annál közelebb kerültek hozzám. Mind a négyükben volt valami szerethető, ugyanakkor a hibáikat sem palástolta az írónő. Tetszett, hogy nem tökéletesnek beállított karaktereket kaptam. Ezek hús-vér emberek, akik hazudnak, titkolóznak, és a koruknak megfelelően viselkednek. Ha megszokod a gyakori szemszögváltásokat, már a neveket sem kell elolvasnod a fejezetek elején, hogy felismerd – kinek a szemszögét olvasod éppen. Fontos, hogy mind a négy karakter hozzájárul a történethez, egyikük sem lenne pótolható. A végére annyira a szívemhez nőttek, nehéz volt elengedi őket a könyv elolvasásával. A regény nagy pozitívuma, hogy karaktereink nem egy helyben toporognak, hanem változásokon mennek keresztül. Végigkísérhettem őket útjukon, láthattam, honnan hová jutnak, tanúja lehettem jellemfejlődésüknek. Ez nagyon szép ívet adott a regénynek. Bravó, Karen, szép volt!

Saját szerkesztés

A karaktereken túl, a könyv legnagyobb erénye az, hogy nem hagy nyugodni. Biztos, hogy van ennél összetettebb „suspense” (titokzatos, gyanút keltő) regény, de az tuti, hogy egyfolytában arra késztet majd, hogy megkérdőjelezz mindent és mindenkit. Nem hagyja, hogy bárkiben is bízz, vagy bármit is biztosra vegyél. Szerintem nagyon jól eltalálta az írónő azt a tempót, amiben az új információt adagolja, miközben olyan kanyarokat vesz a történet, amire nem számítasz. Én legalább is nem egy alkalommal pislogtam nagyokat, és nem egy ohmygod hagyta el a számat. Néhány értékelés kiszámíthatónak találta a végkifejletet, de nekem a csúcspontig még mindig fogalmam sem volt arról, ki is a gyilkos valójában. A kiszámítható/kiszámíthatatlan végről most eszembe jutott a Ne higgy a szemének! című könyv, ami aztán ezer százalékig kiszámíthatatlan, de a vége szerintem totál nevetséges és teljes agymenés. A One of Us Is Lying esetében azonban igenis el tudom képzelni, hogy van ilyen ember, aki ilyesmihez folyamodik. Itt jön képbe az egyetlen dolog, amit hiányoltam a regényből, mégpedig az, hogy az elkövető előélete nem igazán lett kifejtve. Még hatásosabb lett volna a csattanó, ha kicsivel több nyomatékot kap az, hogy mi is áll Simon halálának hátterében. Ettől eltekintve számomra az elmúlt időszak egyik legszórakoztatóbb olvasása volt. 

Végül hadd emeljem ki még egy másik általam nagyra becsült erényét a könyvnek. Van egy fő szerelmi szál a regényben, ami teljesen belopta magát a szívembe. Édesen bontakozik ki a háttérben, nem szúrja ki a szemem idegesítő klisékkel és hála az égnek nem instalove-ra épül. Szerintem ezt sok romantikus /YA regény megirigyelhetné. 

Pár mondat erejéig kitérnék a regény nyelvezetére, hátha támpontot ad az érdeklődőknek. Személyes tapasztalatomból kiindulva, gördülékenyen ment az olvasás. Mivel a könyv fókusza főleg a cselekményen van, nincsenek eltúlzott filozofikus monológok, amik megnehezítenék az olvasást, vagy amiktől könnyen elveszítené az olvasó a fonalat. Azt viszont észrevettem, hogy előfordulnak kevésbé ismert kifejezések a regényben, de legtöbb esetben ezeknek a jelentése a kontextusból kitalálható. Ha mégsem, vannak nagyon jó online angol nyelvű szótárak, én azok használatát javaslom. Ezek angolul adják meg egy-egy szó definícióját, ami elsőre talán bonyolultnak tűnhet, de sokat segít, hiszen sok angol kifejezésnek nincs közvetlen magyar megfelelője. Az angol körülírás viszont megmagyarázza, miről is van szó pontosan. Na, ennyit a szótárak használatárólEgy utolsó jó tanács. Ha angolul szeretnél olvasni, de félsz az adott könyv nyelvezetétől, menj fel amazon.com-ra és olvass bele a Look inside fülecskénél. Így egy kis ízelítőt is kapsz a sztoriból. Nekem sokat segített egy-egy könyv nyelvezetének a felmérésénél, próbáld ki te is. 

2018-ban várható Karen M. McManus második könyve, ami szintén YA suspense/thriller vonalon mozog majd. Engem már most megvett magának az írónő. Színvonalas és szórakoztató művet alkotott a young adult műfajban. Meleg szívvel ajánlom a műfaj kedvelőinek, akik szívesen adják át magukat egy kis feszült izgalomnak.   

Ha felkeltette az érdeklődésedet, itt megtalálod: KLIKK!
Steph Pfeiffer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése