2017. november 2., csütörtök

Szirmay Ágnes - Szerelemre castingolva

Szirmay Ágnes
Szerelemre castingolva

Fülszöveg 
Ha a legjobb barátod a titkos szerelmed, akkor csapdába estél. Ha elcipeled magaddal egy tévésorozat szereplőválogatására, ne csodálkozz, ha más is meglátja benne, amit te már régen tudsz… Dé, azaz Kozák Dénes egy vagány, kedves srác és iszonyúan jó a humora. Stern Virág pedig arról álmodozik, hogy ne csak jókat dumáljanak, ne csak együtt fűszerezzék újra a menzakaját, hanem Dé maga legyen a nagy Ő. Amikor mindketten egy szappanopera szereplői lesznek, gyökerestül felfordul az életük, és a kettejük közötti szálak is összegubancolódnak. A sztárok világába lépve olyan ellenfelek jelentkeznek, mint a szépséges tinisztár, Szilágyi Dzsenifer.
„És amikor idáig jutottam a tervezgetésben, egy pillanatig nem is értettem, hogy ki fogja meg a karomat és ránt magához, be egyenesen egy lámpaállvány és egy felmosófa közé, egy díszletoszlop mögé, és ki csókol meg úgy, ahogyan még soha senki.”

Véleményem
A Tilos az Á Könyvek kiadó egyik nyereményjátékán keresztül sikerült megszereznem a könyvet, amit szinte azonnal el is kezdtem olvasni. Bevallom, az elején kissé idegenkedtem az alap sztoritól, de azért esett erre a könyvre a választásom, mert a barátságból szerelem típusú romantikus történetek a gyengéim. Eleinte lassan haladtam az olvasással, de a végére hirtelen elfogytak a lapok, én meg csak bámultam az utolsó oldalt és nem akartam elfogadni, hogy várnom kell a folytatásra. Lássuk hát, mitől vált ez az olvasmány addiktívvá a számomra. Jöjjön Szirmay Ágnes Szappanopera sorozatának első kötete, a Szerelemre castingolva.

Van itt nekünk egy Stern Virág nevezetű középiskolás tini lányunk meg az ő Kozák Dénese, alias Dé, aki nem csak magas és jóképű, de Viru lelki társa is egyben. Törődnek egymással, jókat szoktak beszélgetni és temérdek közös szövegük van, amit csak ők ketten értenek. Ilyen egy tökéletes pár, nem igaz? De bizony, csakhogy Viru és Dé nem egy pár, hanem a legjobb haverok. Virág viszont már évek óta szerelmes a srácba, amiről a fiú mit sem sejt. Egy random délután aztán mindkettejük élete gyökeresen megváltozik, mikor is az egyik közkedvelt szappanopera castingján kötnek ki. Innen startol a sztori, tele kihívásokkal, új arcokkal és kulisszatitkokkal.

A már említett leányzóról el kell mondanom, hogy egy igazán kedvelhető karakter. Bár már nem a tinédzser korosztályhoz tartozom, nem éreztem irritálónak a főszereplő lányt. Dicséret az írónőnek azért, mert egy valósághű tizenéves lány beszédstílusát vetette papírra úgy, hogy közben nem esett át a ló túloldalára. Nem volt trágár és nem hemzsegtek benne szleng kifejezések. Az egész nézőpont fiatalos lendületű maradt az elejétől a végéig. Különösen tetszett, hogy Szirmay Ágnes egy átlagos középiskolás karakterét ragadta meg. Virág nem úgy lett beállítva, mint nagyon sok ifjúsági regény főhőse, aki hibátlan, mindenben tehetséges, és, akiért mindenki egyből odavan. Virágnak igenis helyt kellett állnia az új helyzetekben, és bizony voltak olyan pillanatok, mikor elbizonytalanodott és úgy érezte, hogy talán rossz döntés volt a televíziózás világába lépni. Nem ment egyből minden simán és nem változott arannyá az, amihez csak hozzáért. Ezzel elérte az írónő, hogy főhőse közel kerüljön hozzám. Most pedig egy mondat erejéig emlékezzünk meg Kozák Déről is, a tipikus kamasz srácról, akiért repesnek a csajok és olvadnak a szívek, miközben Dének erről halványlila gőze sincs. Ejnye, Dénes, ha nem csak néznél, de látnál is azokkal a szép szemeiddel. Többet nem is mondanék a fiúról, nehogy a végén kikotyogjak valamit. 
saját kollázs
A regényt viszont nem főként a karakterek, hanem maga a beleszőtt tévésorozat teszi igazán egyedivé. Nagyon tetszett, hogy a szappanopera cselekménye a regény történéseibe is belegabalyodott. Ezzel dupla sztorit tálalt elénk Szirmay Ágnes, úgynevezett "könyv a könyvben" formátumban. Profiként építette bele a regénybe a forgatás jeleneteit és maga a sorozatban elhangzó szövegeket. Ez persze nem lehet meglepő, hiszen Szirmay Ágnes az egyik leghíresebb magyar sorozat dramaturgja volt sok-sok éven keresztül. Tapasztalatát egy kamaszoknak íródott regénybe foglalta megspékelve egy kis romantikával és egy-két bonyodalommal.

Szeretném kiemelni, hogy miért is nyújtott számomra különleges élményt ez a könyv. Ehhez előbb tudni kell, hogy Virág sorozatbeli szerepe egészen a könyv végéig tisztázatlan. Ő maga sem tudja, hogy pontosan kihez és milyen szálak fűzik a sorozaton belül. Sőt, a szövegét is mindig a forgatás előtt egy nappal kapja csak kézhez. Szóval, ahogy forgatásról forgatásra Virág egyre többet tud meg saját karakteréről, úgy hullik le a fátyol az olvasók, a mi szemünk elől is. Ez szerintem nagyon kreatív húzás volt az írónő részéről, hiszen így nem csak arról szólt ez az egész színészkedés, hogy a lány kap egy szerepet és azt eljátssza, ezt meg az írónő leírja. Nem, itt Virággal együtt agyalhattunk és izgulhattunk. 

E mellett tetszett, hogy bepillantást nyerhetünk más szereplők háttértörténetébe is. Azonban hozzá kell tennem, hogy amint Virág bekerül a sorozatba, özönlenek az új emberek, akik a mellékszereplők hosszú listáját gyarapítják. Bevallom őszintén, volt, mikor elvesztettem a fonalat és nem tudtam, hogy akkor most ki-kicsoda. Megkavart a sok név, mert hirtelen sok új karakter került a képbe. Bár ez nem róható fel igazán hibaként a regénynek, hiszen ezzel inkább a szappanopera hitelességét hangsúlyozta az írónő. Mert igenis vannak kellékesek, öltöztetők, sminkesek, fodrászok, operatőrök – egy egész csapat. És persze, mindenkinek van neve is, szóval őket muszáj volt bevonni.

A sok név és mellékszereplő ellenére azt kell mondjam – ez a regény kellemes felüdülés volt a maga könnyed és lendületes stílusával. A könyv a 14+ korosztályt célozza meg, de biztosra merem állítani, hogy egy felnőtt számára is ugyanolyan jó kikapcsolódást nyújthat. Arra viszont felhívnám a figyelmet, a történet úgy ér véget, hogy nem akarod majd elfogadni a tényt, hogy a folytatás még nincs a kezedben. Jó hír viszont az olyan rajongók számára, mint én (aki legalább négyszer olvasta újra az utolsó másfél oldalt, mert egyszerűen nem bírt betelni az édes sorokkal), hogy a második rész hamarosan elkészül. Legalább is Szirmay Ágnes egyik facebookos kommentje szerint. Virág, Dénes, Robi, Bence, légy szíves, gyertek!
Steph Pfeiffer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése