2017. december 29., péntek

Olvasd kedvenced kedvencét - Joss Stirling #11

*For the English text, please scroll down* 
......................................
Sziasztok, drága Olvasók!
Ez alkalommal a Lélektársak című sorozat írónőjének favoritjait ismerhetitek meg az Olvasd kedvenced kedvencét rovatunkban. Ő természetesen nem más, mint Joss Stirling, kinek könyvei a Manó Könyvek kiadó által kerültek a magyar könyvesboltok polcaira.
Joss TOP 5 kedvence igazi klasszikusokat rejt magában, úgyhogy ha szívesen ismerkednél az angol irodalom kiemelkedő alakjaival, nyugodtan szemezgess az alábbi listából.
Köszönjük Joss Stirling közreműködését!
Lássuk az írónő kedvenceit!

Joss Stirling
top 5 könyves listája
...................................................

Jane Austen - Pride and Prejudice

Akarod tudni, miként jár kéz a kézben romantika és társadalmi humor? Olvasd el az angol irodalom valaha volt legkiemelkedőbb regényét. Különösen szeretem Austenban, hogy megszólaltatja a karaktereit, így a beszéd által formálja meg őket. Nem leírásokon, hanem dialógusokon keresztül mutatja be a szereplőket az olvasónak. 

J. R. R. Tolkien -The Lord of the Rings

Tolkien a fantasy műfaj nagyapja. Imádom, hogy az általa alkotott világ bevonja az olvasót. Tolkien ezt mindenkinél jobban csinálta. Az üzenet, amit a regény közvetít, szintén közel áll hozzám: a hősiesség nem szupererőben vagy varázslatban rejlik, hanem az egyszerű emberekben rejlő bátorságban. Senki sem tökéletes a Tolkien-világban. A leírásai egyszerűen csodálatosak – olyan, mintha az íróval együtt sétálnál.

Chaim Potok - My Name is Asher Lev

A történet főszereplője egy szigorú zsidó családból származó fiú, aki festő szeretne lenni. Élete során azonban akadályokba ütközik, melyek megnehezítik számára, hogy például keresztény eredetű művészi hagyományokkal ismerkedjen. Attól fél, hogy álmai beteljesülésével eltávolodik saját kultúrájától. Ez a könyv rendkívül érzékeny és elgondolkodtató témákat érint, kiemelkedő kreativitással megírva.

 Tamora Pierce - Song of the Lioness

Imádom ezt a négy részből álló fantasy sorozatot, mely Alanáról szól, egy olyan lányról, aki a bátyjának álcázza magát, hogy lovaggá válhasson. A világ bámulatosan lett megalkotva, a karakterek sokszínűek, és a könyv érdekes témákat feszeget. Az első rész a kedvencem a sorozatból.

Charles Dickens - Great Expectations

Ezt a könyvet sem kell nagyon bemutatnom. A történet Pipről, a kovács fiáról szól, kinek sorsa rejtélyes fordulatot vesz. A tékozló fiúéhoz hasonló a sztori, mely bizarr, ám elképesztő karakterekkel van tele, ilyen például Magwitch vagy Miss Havisham karaktere. Különösen közel kerültem a történethez, mivel a regény egy gyerekverzióját és egy színdarabot is írtam  Julia Golding néven. Az a legszebb az egészben, hogy minél jobban beleásod magad a könyvbe, Dickens-t annál zseniálisabbnak látod majd. 
fordította / translated by: Steph Pfeiffer

......................................English Version......................................
Hello Guys!
This time we can gain an insight into the most beloved books of the author of the Savants series, who is not else than Joss Stirling!
If you play with the idea of reading a piece of the classic literature, feel free to look thought Joss's list because it's full of those evergreen titles! 
Thank you so much for your contribution, Joss.  
Now let’s see the books Joss considers her favourites.

1. Pride and Prejudice by Jane Austen
Want to know how to combine to-die-for romance with social comedy and wit? Read what is arguably the best novel in the English language. What I particularly like is how Austen is able to characterise people through speech. There is very little description; it is all done by the dialogue.

2. The Lord of the Rings by J R R Tolkien
The granddaddy of the fantasy genre. I love big immersive world creation and he did it better than anyone before or since. I also like the message that heroism isn't super powers or magic but the bravery of ordinary people. No one is perfect in his world. His descriptions are wonderful for anyone familiar with a British landscape - like taking a country walk.
3. My Name is Asher Lev by Chaim Potok
This book follows the story of a boy from a strict Jewish background who wants to become a painter. He finds it difficult to enter nto a artistic tradition that has had a Christian history. He fears it is taking him away from his home culture.  The book is tender, thoughtful and excellent on creativity.
4. The Song of the Lioness by Tamora Pierce (a YA read)
I love this fantasy quartet about Alana, a girl who pretends to be her brother so she can train to be a knight. The world created is convincing, the characters diverse and the themes fascinating. My favourite is the first book in the series.
5. Great Expectations by Charles Dickens
Another book that doesn't need much introduction. It tells the story of Pip, the blacksmith's boy who comes into a mysterious fortune. It has a Prodigal son theme with some wonderfully bizarre characters, including Magwitch and Miss Havisham. I've got to know this story well as I've written a child's version and also a play based on the book (under my other pen name Julia Golding). The nice thing is that the deeper you go into it, the cleverer Dickens appears!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése