2018. május 26., szombat

John Green - Katherine ​a köbön

John Green
Katherine a köbön


Fülszöveg
Tizedik ​Katherine csak azt akarta, hogy barátok legyenek.
Tizennyolcadik Katherine e-mailben rúgta ki.
K-19 összetörte a szívét.
Colin Singleton kizárólag Katherine nevű csajokra bukik. És ha sikerül összejönnie valamelyik Katherine-nel, akkor Colin előbb-utóbb lapátra kerül. Hogy egészen pontosak legyünk, eddig tizenkilenc alkalommal.
Colin, az anagrammakedvelő, elkeseredett gyermektehetség tízezer dollárral a zsebében, egy vérszomjas vaddisznóval a nyomában és az anyósülésen túlsúlyos, Judy bírónő-rajongó barátjával kalandos útra indul, de egyetlen Katherine sem bukkan fel a láthatáron. Colin elhatározza, hogy megalkotja az Alapvető Katherine előreláthatósági elméletet, amely reményei szerint bármely Kirúgott számára képes megjósolni bármely kapcsolat kimenetelét, és ezáltal talán visszaszerezheti a lányt.
Az Alaska nyomában szerzőjének árnyalt humorú regényében szó esik még szerelemről, barátságról és egy halott osztrák-magyar trónörökösről is.
John Greent a házassága előtt tizenháromszor rúgták ki. De Katherine nevű lány egyszer sem.

Véleményem

Sziasztok, kedves Olvasók! Folytatva a John Green maratonomat, amivel rettentően lassan haladok sajnos a magánéleti teendőim miatt, elhoztam ma nektek a Katherine a köbön című könyvét a kedves írónak. Nem tudom, hogy említettem-e már, mennyire imádom a magyar kiadások borítóját, amik hasonló tematikát követnek. Nagyon-nagyon! Ez nincsen másképpen ezzel a kötettel sem, imádom ezt az élénk narancssárgát, nagyon eltalálták. Nem mondom, hogy sokat elárul a sztoriról, ami a borítókötés mögött lapul, de azért figyelemfelkeltő – szóval nálam működött. Az Alaska nyomában után éles váltás volt nekem ez a könnyed, vicces történet. Lehet, hogy sokan nem értenétek velem egyet, de… én azt mondom, hogy a Katherine a köbön jobb volt, mint az Alaska nyomában. Auch, kimondtam. Lehet azért gondolom ezt, mert egyszerűen jobban szeretek nevetni, mint szomorkodni, de nálam a mérleg egyértelműen Katherine felé billen. Lássuk, miért! 👀

"Nem hiszem, hogy a hiányzó részek újra belénk illenek, ha egyszer már hiányoztak."

A történet két főszereplője Colin és Hasszán. Colin az a típusú tehetség, aki imád olvasni, és meg is jegyez minden információt, amit valaha elolvasott. Emellett szeret anagrammákat gyártani szabadidejében, viszont érzelmileg analfabéta, mint egy kisgyerek. Ja igen, majdnem elfelejtettem említeni, a srácnak érdekes vonzalma van a Katherine nevű lányokhoz. Miután a 19. Katherine nevű barátnője is szakít vele, Colin a padlóra kerül, ahonnan csak legjobb barátja, Hasszán tudja csak felrángatni. A muzulmán, dagi barát elrángatja Colin-t egy autótúrára. A céltalan utazgatás során egy isten háta mögötti helyre tévednek, Gutshot-ba, ahol álláslehetőséget és szállást ajánlanak nekik a nyárra, amit készségesen el is fogadnak. Így ismerkednek meg Lindsey-vel és a lány barátaival.

(Forrás: Pinterest)

Collin és Hasszán mindketten nagyon jól felépített karakterek. A srácok abszolút maiak, hitelesek és nem utolsó sorban roppant viccesek. Ez a két fiú a hátán cipeli az egész sztorit, nélkülük nagyon üres lenne a Katherine a köbön univerzuma. A cselekmény magában elég lapos, főleg a történet közepe fele kezd megülni. Ennél a könyvnél nem a cselekmény az, ami igazán szórakoztatja az olvasót, inkább a szereplők között lezajló párbeszédek, izgalmas szituációk és elméletek. Elméletekről lévén szó, Colin is megpróbál gyártani egy nagybetűs Elméletet, méghozzá egy függvényt, amivel képesek lennénk megjósolni, hogy a következő kapcsolatunk hány napig fog tartani. Nem király? Látnád a képletet, meggondolnád magad! A legizgalmasabb az egészben, hogy a képletet egy igazi matematikus, Daniel Biss készítette és még egy függeléket is kapunk, ahol a professzor(?) felvázolja az elméletet. Na, ez viszont tényleg nagyon király! 👑

Colin és Hasszán (Forrás: Pinterest)

Nekem a Katherine a köbön egy könnyed nyári olvasmány, megfűszerezve a John Green-re annyira jellemző szellemességgel, a velős gondolatokkal, amik nem hagynak nyugodni. Nem egy idézetet tudtam volna hozni nektek, ami valamilyen szempontból megmozgatta az agyam. A sztori tele van lábjegyzetekkel, amik nagyon szórakoztatóak – abszolút más ezeknek a szerepe, mint amire számítanánk. Én tényleg ajánlom olvasásra nektek ezt a könyvet – lehet, hogy nem fogjátok izzadó tenyérrel forgatni az izgalomtól, de végig fogjátok mosolyogni a két srác bolondságait. Az tuti!

Összességében úgy gondolom, hogy ez a kötet egy jó választás volt. Ritkán olvasok ehhez hasonló regényeket, szóval felüdülés volt valami újjal megismerkedni. Én élveztem ezt a történetet, a szereplőket hamar megszerettem, az író pedig egyre közelebb kerül a szívemhez. Ha te is szeretsz nevetni és szívesen olvasnál egy kis nyári kalandról, akkor ezt a könyvet vedd le a polcról. A molyos értékelések téged se tántorítsanak el, adj egy esélyt Colin-nak és Hasszán-nak, mert megérdemlik. Ha más nem, a fiúk megszólalásaiért tényleg érdemes belevetned magad ebbe a kalandba. Ha már esetleg olvastad a sztorit, írd meg, te hogyan vélekedsz róla! 💭 

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése