2018. május 21., hétfő

Cara Delevingne - Rowan Coleman - Mirror, mirror

Cara Delevingne - Rowan Coleman
Mirror, mirror


Fülszöveg
Red, ​Leo, Rose és Naomi nehezen találják a helyüket. Red anyja alkoholista, az apja pedig alig van otthon. Leo bátyja folyton zűrös ügyekbe keveredik. Rose a bulizásba és a pasizásba menekül egy múltbéli trauma elől. Naomi néha elszökik otthonról, hogy megtapasztalhassa a szabadság ízét.
A négy elveszett lélek szövetséget köt egymással és a zenével: megalakítják Mirror, mirror nevű zenekarukat, és létrehoznak maguknak egy új családot.
Aztán Naomi megint elszökik, és félholtan kerül elő a Temzéből. Az életéért küzd, a rendőrség pedig öngyilkossági kísérletnek tekinti az ügyet. A csapat nem érti, mi történt a barátjukkal, és miért nem vettek észre semmit a látszólag életvidám Naomin. Lehet, hogy nem is ismerték őt valójában? Egymást vajon mennyire ismerik?
De amikor már több nyom is arra utal, hogy Naomival valami egészen más történt, a csapat mozgásba lendül. A nyomozás során azonban mindnyájukról sötét titkok derülnek ki, amely megrendíti az addig sziklaszilárdnak hitt barátságukat. Semmi nem lesz már olyan, mint régen, mert, ha egy tükör egyszer eltörik…
Cara Delevingne világhírű szupermodell és színésznő saját generációja hangján mesél a felnőtté válásról, önmagunk megtalálásáról, barátságról, árulásról, és arról, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Véleményem

Hello-bello, Mindenki! Itt Ella és a Gabo kiadó egyik legfrissebb megjelenése, a Mirror, mirror - Cara Delevingne és Rowan Coleman tollából. Valljuk be a figyelemfelkeltő borítón túl, legtöbbünk Cara neve miatt kaptuk fel a fejünket, amikor először hallottunk a regény megjelenéséről. Cara Delevingne sokak számára ismerős lehet, akik látták a Papírvárosok filmadaptációját vagy éppen a Suicide Squad című szuperhős filmet. A fiatal lány divatmodellként és színészként tevékenykedik. Első kötete a Mirror, mirror – ami egy ifjúsági regény a felnőtté válásról és önmagunk megtalálásáról. Engem is meglepett, milyen sokszínű személyiség Cara, aki mindemellett dobol, beatboxol, énekel és most már ír is. Lehet csak én vagyok ezzel így, de én személy szerint nem gondoltam, hogy egy modell foglalkozhat egyszerre ennyi mindennel. Emelem kalapom előtte, komolyan. No de mit várhatunk ettől a regénytől? Én ezzel a kérdéssel vágtam bele a kötetbe, ami nagy meglepetéseket okozott olvasás közben.

Cara Delevingne - az írónő

Szerintem sokunkban felsejlett gimnazista korunkban, hogy milyen menő is lenne egy zenekar tagjának lenni. Együtt próbálni a barátainkkal, koncerteket adni és fürödni a népszerűségben – éppen, ahogy a filmekben és könyvekben szokás. Nos, a Mirror, mirror alapja is ez, egy négytagú zenekar, ami egy év alatt egyre és egyre nagyobb népszerűségre tesz szert lokálisan és az interneten terjedve egyaránt. A Mirror, mirror nevezetű banda tagjai: Naomi az eltűnt lány, akinek félholt testét a napokban találták meg a rendőrök; Red – történetünk főszereplője, a répavörös hajú dobos; Rose – a fiúk álmából előlépő csinos énekes és Leo – a gengszer báttyal megáldott, menő srác. A történet nyitányában előkerül Naomi, akit az orvosok kénytelenek súlyos sérülései miatt mesterséges kómában tartani. Kétségbeesett szereplőink a rejtélyes körülmények között eltűnt lány története után kezdenek nyomozni. Két dolgot akarnak mind: az igazságot kideríteni, és Naomit biztonságban tudni. Melyik sikerül és melyik nem? Ez itt az izgalmas kérdés. 

"Nem rossz dolog önmagad lenni."

A regény egy ifjúsági krimi, ami egyaránt koncentrál a „bűntényre” és a szereplők érzelmi világára és kapcsolataira. A történet fontos karaktere Ashira, a hacker lány, aki minden idejét arra áldozza, hogy eltűnt testvére nyomára találjon, majd kiderítse, miért történt vele az, ami. Ash Red-ben talál igazi partnerre a nyomozás teendőiben, ők ketten alakítják ki a kétszemélyes Scooby-Doo csapatot. Emellett betekintést nyerünk a zenekar tagjainak életébe, olyan jelenségekkel találkozunk, mint pl. a nemi erőszak, elvált vagy elhidegült szülők, börtönviselt fivér vagy éppen alkoholizmus. Szerintem a nyomasztó témák ellenére a Mirror, mirror egy egész vidám történet, aminek megvannak a mélységei és magaslatai is egyaránt. A szereplők sokszínűsége plusz pont volt nálam, viszont nem voltam velük teljes egészében megelégedve. Rose nem egyszer rángatta a pofonfát nálam, reakciói kissé irreálisak voltak. Az írónő próbált rámutatni az internet sötét oldalaira – amiből valljuk be, nincsen kevés – ám ezt néha kissé esetlenül tette.

A kötet tartalmaz képeket, amik chat beszélgetéseket, posztokat vagy éppen twitter bejegyzéseket mutatnak be kommentekkel együtt. Szerencsére manapság már egyre elterjedtebb a vizualizáció az irodalomban is. Nagyon örültem, hogy itt is találkoztam ilyen elemekkel, amik előrevitték a történetet és egy kicsit intimebb közelségből mutatták be a karakterek kapcsolatait. A Mirror, mirror igyekszik körülbelül annyi technológiát és applikációt felvonultatni, amennyit egy átlagos tini is használ. Abszolút érezhető volt, hogy Cara próbál hű képet festeni a mai fiatalokról, és helyenként zseniálisan sikerül is neki! A twitteren kívül olyan technológiáról is szó esik, mint például a dark web, ami brutális tartalmakat és lehetőségeket tár a felhasználók elé. Egy szó, mint száz, ez a regény okozhat meglepetéseket a fiatalok számára is.

Saját szerkesztés

Nehéz úgy írni erről a kötetről, hogy közbe ne áruljak el részleteket a cselekményből, mert nem szeretném nektek lelőni a poénokat előre, viszont muszáj megjegyeznem, hogy a cselekmény tartogatott számomra két csavart, ami váratlanul ért, mint egy, vagyis ez esetben két jeges zuhany. Az egyik a főszereplőnkhöz szorosan köthető információ, amit a sztori elején sejtettem, de a közepére már teljesen elvetettem, ezért meglepett, mikor végül kiderült, hogy mégis volt alapja a megérzésemnek. A másik pedig jó krimihez mérten a tettes kilétének felfedése volt – tegyük hozzá, nem olvasok sok krimit, szóval engem egész könnyű meglepni még ezen a téren.

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy jó kis debütáló regény volt. Akadtak izgalmasabb és kevésbé izgalmasabb részek is, de összességében nézve olyat nyújtott nekem Cara Delevingne, ami a maga nemében igenis egyedi. Az írónő a fiatalok hangján szól hozzánk és próbál rávezetni minket az önelfogadás útjára. A regény célja és mondandója is szép, örömmel ajánlanám tinédzserkorú olvasóimnak. A Mirror, mirror szereplőgárdája egytől-egyig a szívemhez nőtt, szóval hiányozni fogtok, srácok. Majd néha dobjatok egy tweet-et pls!💬
Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése