2017. május 14., vasárnap

C. J. Redwine - Az ​árnyékkirálynő

C. J. Redwine
Az árnyékkirálynő


Fülszöveg
Tükröm, ​tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket?
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Véleményem

C. J. Redwine egy igazi álmozó, ez tisztán látszik Az árnykirálynő (The Shadow Queen) című regénye nyomán, ami egy a Hófehérke című mese történetének újramesélései közül. Nem ez az első retelling ebből a meséből, ezért úgy gondolom, hogy nagy fába vágta a fejszéjét az Írónő, amikor erre esett a választása. Kétségtelen, hogy a Hófehérke egy inspiráló mese – bár én kiskoromban kimondottan féltem tőle, de ezen kívül rengeteg olyan gyermektörténet létezik, ami egyelőre kiaknázatlan az újramesélés mezején. Nehéz egyedi cselekményt építeni egy olyan alapra, amit már sokan mások felhasználtak, hát lássuk, hogyan sikerült ez az amerikai írónőnek?

Az árnyékkirálynő alapja látszólag pontosan ugyanaz, mint az eredeti mesének. Az elárvult Hófehérke, akit itt Lorelai-nak hívnak, kap egy mostohát, aki kedvességgel álcázza kegyetlenségét, megtévesztve az egész királyi udvart. Amikor Lorelai rájön, hogy mostohaanyja mágia használatával érte el apja és az udvar rajongását, megpróbálja megtörni a varázslatot. Lázadása végül kemény megtorlással jár, édesapja halála elkerülhetetlenné válik a katasztrófa után, ám Lorelai-nak sikerül megmenekülnie az Árnyékkirálynő elől és megszökni a palotából egy apjához hű parancsnok segítségével. Innentől Lorelai-nak bujdosnia kell öccsével és a későbbiekben apa szerepet betöltő férfivel, aki a herceg és hercegnő épsége érdekében hátrahagyja családját.

A cselekménynek három főszereplője és ezzel együtt három szála van. Az egyik szál az Árnyékkirálynőt, Irinát; a másik Lorelai-t; a harmadik pedig Kol-t követi. Kolvanismir Arsenyev az Eldr királyság uralkodója, akinek egy vesztes háború középen került a fejére a korona. Az ogrék végérvényesen lerohanták Eldr földjét, ezért a két szívvel rendelkező király Ravenspire királynőjéhez, Irinához fordul segítségért egy kis mágikus közbeavatkozás reményében. Ezért cserébe az Árnyékkirálynő csupán egy dolgot kér, hozza el Kol a kis hercegnő szívét… ezzel megindul a vadászat. Lorelai menekülni kényszerül a rá sárkány alakban vadászó király elől, akinek Eldr földjének biztonsága az elsődleges.


Az árnyékkirálynő egy vérbeli fantasy, amit mesei elemek szőnek át. Olvashatunk benne mágiáról, sárkányokról, ogrékról, mérgezett almákról, varázstükörről. Ahogyan legtöbb retellingből kihagyják, úgy Az árnyékkirálynő történetében sem kaptak szerepet a törpék… Viszlát, Kuka, Morgó, Vidor és a többiek és a veletek járó házimunka. 😃 Etikett és harctanulmányok váltják fel a házimunkát ebben a regényes történetben. Lorelai a mágián kívül küzdeni is megtanul, hogy varázslat nélkül is képes legyen megvédeni magát. A lány öccse képviseli a három fős csapatban a humort, Lorelai az erőt és a szeretet, Gabril – a parancsnok – pedig a védelmezőt és oktatót egyben. Kis csapatuk családi légkört teremt, egy aprócska szigetet a kegyetlenség földjén, ahol a fák rothadnak, a termés elszárad és a szegények megölik gyermekeiket, hogy megmentsék őket az éhezés gyötrelmeitől. Ravenspire népe Irina sanyargatása alatt szép lassan elsorvad. Hát eljött Lorelai ideje, hogy végre közbelépjen és felvegye a harcot a hatalmas királynővel.

Kol karaktere nagyban hasonlít Lorelai-éhoz, lételeme az önfeláldozás, és legfőbb célja népének megóvása a vérmes ogréktől. Ezzel szemben Irina, az árnyékkirálynő már egy összetettebb karakter. Az ő gonoszsága sérelmekkel és megaláztatással társul, sokkal emberibb alak, mint az eredeti mesében. Igazából nekem ő lett a kedvenc karakterem, mert olyan árnyalatokat kapott a karaktere, amiktől több lett számomra egy egyszerű gonosz boszorkánynál. Irina nagyon szép metaforája a hatalomvágynak és az önzésnek, ami nem is olyan ritka tulajdonság társadalmunkban. Irinának megvannak a maga érzelmei, és a félelme, hogy egy pillanat alatt elvesztheti azt, amit annyi munkával felépített, ezért is igyekszik kegyetlenséggel kordában tartani az elégedetlen népet. Több valóságot fedeztem fel ezúttal a fő gonoszban, mint főszereplőnkben. Gratulálok az Írónak az Árnyékkirálynő árnyalásáért. Lenyűgözött!


A C. J. Redwine által megírt fantasy cselekménye nagyívű, főszereplőnk útja a győzelemig hosszú, rögös és olyan izgalmas helyzetekkel van kikövezve, amik szórakoztatóak az olvasó számára, azonban néhol kissé vontatott, így kevésbé képes lebilincselni az olvasót. Tehát Az árnyékkirálynő hibája, hogy elhúzott, ám emellett tele van érdekes jelenetekkel, fordulatokkal és meseszerű szereplőkkel. 🙆

Összességében úgy gondolom, hogy Az árnyékkirálynő szépen hozza a klasszikus mesei elemeket, amit megbolondít egy kis hardcore fantasy-val, majd nyakon önt egy adag kegyetlenséggel és harciassággal. Mivel nem ez volt az első Hófehérke újramesélés, amivel találkoztam, nem tudott, úgy lenyűgözni, de szerintem ez nem a regény hibája volt. Hogyha szereted a mesék újramesélésére épülő történeteket és kedveled a harciasabb fantasy regényeket, meglehet ez éppen a Te regényed! Hozd a páncélod és a harci kedved, és csatlakozz Lorelai-hoz! Hódítsuk meg együtt Ravenspire földjét! Köszönöm a Twister Media-nak, hogy csatlakozhattam Lorelai kalandjaihoz és megismerhettem C. J. Redwine világát a recenziós példány révén! 💕
Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése