2017. július 9., vasárnap

Anna Banks - Nemezis

Anna Banks
Nemezis


Fülszöveg
Serubeli Sepora hercegnő az utolsó Kovács az öt királyságban. A spektórium, amit alkot, mindenkinek energiát ad, de apja most módot lelt rá, hogy fegyverré tegye, és mivel feltett szándéka, hogy háborúba kezd, a lánynak menekülnie kell előle. Az ellenséges vonalakon át Theoria királyságába menekül, de terve, hogy rejtőzködik, kudarcba fullad, amikor elfogják és az ifjú király szolgálatába kerül.
Tarik csak most vette át Theoria irányítását. és szembe kell néznie az országában dúló pestissel, ami polgárait tizedeli. Egy akadékoskodó szolgára van legkevésbé szüksége, aki a figyelmét szeretné felhívni magára. De Sepora hercegnőt nem lehet levegőnek nézni. Amikor ők ketten végre szemtől-szembe találkoznak, valószínűtlen kapocs alakul ki köztük, ami úgy bonyolítja meg az életüket, ahogy azt egyikük sem képzelte volna. Sepora képessége megmentheti Tarik királyságát a csendes pestistől. De megbízhat nemezise iránt érzett erősödő érzéseiben, vagy minden áron rejtse el, mire képes?

Véleményem

Anna Banks már a Szirénia öröksége trilógia első kötetével, a Poszeidónnal megnyert engem, ezért már régóta vártam az írónő legújabb regényére, amit idén nyáron el is hozott nekünk a Maxim kiadó a Dream válogatásával. Köszönöm, kedves kiadó! Első sorban arra voltam kíváncsi, hogy Banks kisasszony képes-e eltávolodni a könnyed lélegzetvételű, mégis izgalmakkal teli young adult műfajtól, amiben már egyszer megmutatta magát nagyobb sikerekkel. Vajon egy új oldalát csillogtatja meg, vagy marad a Poszeidón stílusánál és inkább biztosra megy? Nos, állíthatom, hogy a Nemezis szakít a könnyed YA műfajjal és egy high-fantasy történetet ad az olvasónak, ami ha őszinte szeretnék lenni, még jobban tetszett, mint a sellők világa. Nem gondoltam, hogy Anna felülmúlja magát, de sikerült neki. Nézzük a Nemezis történetét!

Főszereplőnk Sepora egy szenvedélyes és bátor lány, aki egy közelgő háborút elkerülvén megszökik otthonából és Theoria birodalmába menekül, ahol a szegénynegyedben tervez elrejtőzködni királyi édesapja elől, aki fegyverként szeretné felhasználni őt képessége révén. Sepora az utolsó kovács, aki egy spektórium nevezetű nemes anyagot képes előállítani, amiből édesapja harci előnyt tervez kovácsolni, ezért Sepora szökése elkerülhetetlenné válik. A lány egyedül vág bele sivatagi utazásába, aminek célja, hogy eljusson Theoria fővárosába. A fővárosba vezető úton komplikációk adódnak, aminek következtében Sepora rabszolgasorba kényszerül állni, ahonnan egyenes út vezet a királyi udvarba.


A Nemezis világa telis-tele van fantasy lényekkel. Találkozhatunk szerpenekkel, a sárkányokhoz hasonlatos lényekkel, akiket az emberek kémkedésre, védelemképpen és utazásra is felhasználnak. Emellett Theoria bővelkedik emeri jegyekkel rendelkező nefarikkal, akik pírája módjára zabálják fel a fővárost kettészelő folyóba merészkedő embereket. A könyv tehát tele van olyan fantázia szülte elemekkel, amik elvarázsolják az olvasót. A történet különlegességét növeli a sivatag és a piramisok által sejtetett egyiptomi hangulat. Én személy szerint vonzódom az egyiptomi kultúrához, ezért plusz pontot jelentett, hogy Anna Banks egy ősi egyiptomi szokásokat tükröző birodalmat mutatott be a Nemezis univerzumában. Már az első sortól úgy éreztem, hogy a Nemezis valami igazán különleges lesz. És a megérzéseim beigazolódtak. 😏

Ez a történet nem csupán egy romantikus história, sokkal több ennél. A fantasy elemekkel megfűszerezett cselekmény folyamán találkozhatunk egy közelgő háborúra felkészülő fáraóval, Tarikkal, akinek gondolatai a hatékony védelem kialakítása körül forognak, miközben igyekszik elegendő spektóriumot szolgáltatni gyógyító mesterének, aki az embereket tizedelő csendes pestis ellenszerét igyekszik megtalálni. Hogyan veszi fel sikeresen a harcot az a birodalom, amelyik éppen egy pestissel küzd a gyógymódot keresve? Hogyan segíti egy szolgáló azt az uralkodót, aki bármelyik pillanatban a hazájára törhet? Főszereplőink között olyan ellentétek húzódnak, amitől a Nemezis kap egy halvány Rómeó és Júlia vonalat.

Saját szerkesztés

Sepora fő jellemvonása a szenvedély, ahogyan ezt már említettem. A lány igyekszik minden pillanatban nemesen cselekedni, viszont nem minden esetben egyértelmű, hogy mi is lenne a jó út. Tarik, Theoria új fáraója még apját gyászolja, akit a csendes pestis ragadott el, amikor a nyakába szakad egy pestistől szenvedő nép és egy harcra készülődő nemezis. Ebben a káoszban találkoznak főszeplőink és találnak egymásra. Tarik komoly mégis érzékeny lelke tökéletesen illeszkedik a tüzes és határozott lányéhoz, akinek ezüstös színekben játszó szeme rabul ejti a férfit. A romantikus vonal engem egyenesen elvarázsolt, másrészt örültem, hogy nem merül ki a Nemezis története a szerelemben. Tökeletes elegye lett ez a sztori a szerelemnek, harcnak, államérdekeknek és varázslatnak. A könyv cselekményét olyan karaktergárda cipelte a hátán, akik külön-külön is érdekes személyiségnek nevezhetőek.

Összességében azt kell mondanom, hogy Anna Banks felülmúlta önmagát, amikor a Nemezist megírta. Legújabb regénye egyszerre hangulatos, izgalmas és megérintő olvasmány, amit őszintén ajánlok mindenkinek, aki vonzódik a fantasy műfajához. Mostanában rég olvastam olyan könyvet, ami ilyen mértékben lekötött volna, vagy amitől ilyen nehéz lett volna megválnom. Nagyon remélem, hogy a trilógia második kötete nem várat magára sokat. Hatalmas köszönetemet küldöm a Maxim kiadónak, aki megtisztelt engem egy recenziós példánnyal. Nagyon sokat jelent számomra ez a recenzió, mert a kedvenc kiadóm ajánlotta fel nekem, amitől még mindig nem tértem magamhoz. Köszönöm szépen! 💛

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése