2017. július 16., vasárnap

J. K. Smith - Szerelem hirdetésre

J. K. Smith
Szerelem hirdetésre


Fülszöveg
Kori élete fordulóponthoz érkezik. Férje és szülei meghalnak, munkahelyét elveszíti, egyedül marad a világban, és csak legjobb barátnőjére számíthat. Életét eddig családja szabályai szerint élte. A tragédia után minden megváltozik körülötte.
Vajon hogy éli meg a hirtelen jött függetlenséget?
Megtakarított pénzéből utazni szeretne, a helyszínt csukott szemmel választja ki a földgömbre bökve, de halott férje ezt a tervét is meghiúsítja.
A lány régi életét maga mögött hagyva fejest ugrik az ismeretlenbe, és munkát vállal egy kanadai farmon. A farm tulajdonosa, a jóképű Christopher Walker, aki egyedül neveli kislányát. Hamar kölcsönös vonzalom alakul ki köztük. Vajon túléli kapcsolatuk a múlt szellemeinek felbukkanását? Van esély újrakezdeni egy tragédiák sokaságával teletűzdelt életet?

Véleményem

J. K. Smith könyve már a megjelenése előtt szemet szúrt. A borító tervezőé minden elismerésem, mert ez a kép egyrészt tökéletesen illik a regény történetéhez illetve atmoszférájához, másrészt vonzza a tekinteteket a maga világos, vidám színeivel. Ránézésre egy olyan könyvként képzeltem el J. K. Smith művét, ami mosolyt csal az olvasó arcára és jó kikapcsolódást jelent egy fülledt nyári délutánra. Nos, a megérzéseim beigazolódtak, mert az írónő éppen ezt adta nekem „Szerelem hirdetésre” című regényével, amit kívántam tőle. Bár a cím engem félrevezetett, mert egy szerelemgurut képzeltem a hangzatos „hirdetésre” szó mögé, szóval Smith a mosolyon túl meglepetéseket is okozott idén nyáron debütáló kötetével.

Alapszituációnk egy csillogóan tiszta nappali, ahol gyászoló főszereplőnk összetörve iszogat barátnőjével, Andival. Kori erőszakos, zsarnok férje a közelmúltban távozott az élők sorából, így a nő szülők és férj nélküli világában hamar megismerkedik a magánnyal. A rá nehezülő feszültség a napok elteltével sem oldódik, így elhatározza, hogy elhagyja a sötét falakat és házvezetőnőnek áll, távol az otthonát jelentő Magyarországtól: az Amerikai Egyesült Államokban. Kori repülője egy békés farmra röpíti őt, ahol egy kislányát egyedül nevelő férfi vár rá. Kori a vártnál is gyorsabban beilleszkedik. Gyógyító hatással bír rá a csend és a ház körüli teendők, amiket nap, mint nap ellát.

Senkit sem szeretnék félrevezetni, ez tényleg egy szerelmes regény, viszont nagyon szépen kitapintható főszereplőnk lelki fejlődése, ahogyan egy magányos, elveszett nő magára talál egy idegen helyen, ami otthonosabb és pozitívabb hatást gyakorol rá, mint az igazi otthona. J. K. Smith a házvezetőnő állással rávilágít a konzervatív női szerep szépségeire, ami lehet más olvasók számára unalmas lesz, viszont nekem kimondottan tetszett. Manapság ritka az a családkép, ahol a nő a ház körüli teendőkért felel, míg a férfi az egzisztencia megteremtéséért küzd. Őszintén felüdülés volt egy ilyen regénnyel találkozni, ami megmutatja ennek a modellnek a szépségeit. A történet helyszínéül egy farm szolgál, ahol a család mezőgazdaságból szerzi bevételét. A ház ura koordinálna az állatok körüli teendőket, miközben időt szakít arra, hogy megtanítsa a házvezetőnőt, Korit lovagolni.

saját szerkesztés

Smith regényének erőssége a vidám hangulat, amit minden egyes oldal bőségesen áraszt magából. Érezhető, hogy az írónő kellemesen érzi magát a vidéki légkörben, amit karakterei köré teremt. Bár én nem vagyok az a vidékrajongó típus, mégis megértettem, miért kedveli ennyire Kori ennek az atmoszféráját. A „Szerelem hirdetésre” szereplői kedvelhetőek, emberiek. Kori és Chris személyisége harmonizál, beszélgetéseik kedvesen humorosak, barátiak, éppen ettől válik hihetővé a közöttük kialakuló szerelem. Ritkán találkozok ennyire összeillő főszereplőkkel, ezért külön gratulálok az írónőnek, mert el tudta velem hitetni, hogy Kori és Chris között valami igazi formálódik a regény folyamán. Természetesen alakult ki közöttük a szimpátia, önmagukért szerettek bele egymásba.

Pozitív élményként könyveltem el ezt a történetet annak ellenére, hogy megvoltak a maga hibái. J. K. Smith könyve azon túl, hogy szerethető, kiszámítható is egyben. Nem sok olyan fordulattal találkoztam a cselekmény során, ami igazán meg tudott lepni. Így bár a hangulat meseszerű, a cselekmény már kevésbé tudott elvarázsolni. A történet olyan sablonokból építkezik, amit már sokszor láttunk – ám ettől – kicsit ellentmondásos, de – nem válik unalmassá a könyv, a hangulat kárpótol mindennemű kiszámíthatóságért.

Ez a regény egy tipikus, könnyed nyári olvasmány, ami felér egy jégkockákkal megszórt hűvös limonádéval. A Szerelem hirdetésre aranyos története sokaknak jelenthet szórakozást, akik rajonganak a romantikus történetekért és szívesen ellátogatnának egy amerikai farmra, egy kis lovaglótúrára. Összességében kellemes élményként könyvelhettem el J. K. Smith könyvét, és remélem, még olvashatok az írónőtől. Köszönöm szépen a recenziós példányt az Álomgyár kiadónak!

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése