2017. szeptember 8., péntek

Kelsey Miller - Big girl

Kelsey Miller
Big girl


Fülszöveg
Kelsey Miller mindent kipróbált: rohamdiétákat, egészséges diétákat és táplálkozási szakértők által összeállított étrendeket, ami ugyanaz, mint az előzőek, csak drágább. Kora gyermekkorától küzdött molettségével, és 29 évesen elérte a mélypontot: rájött, hogy semmilyen diétával nem képes megváltoztatni sem a testét, sem az életét. Egy intuitív táplálkozási irányzattal foglalkozó tanácsadó és fitness szakemberek segítségével megtanulta, hogyan táplálkozzon a teste jelzéseit követve, és milyen mozgásformát kövessen, amely mellett ki tud tartani, és amellyel nem az elégetett kalóriákat hajszolja. Ám minden egyes, az egészséges jövő felé tett lépés fájdalmas igazságokat hozott fel a múltból, amelyekkel meg kellett birkóznia.

Véleményem

Sziasztok, drága Olvasók! Egy hosszabb kihagyás után újult erővel jelentkezem, hogy egy érdekes memoárt mutassak be nektek: Kelsey Miller – Big girl című kötetét, aminek fő témája a fogyókúrák mókuskerekéből való kiszállás és az önelfogadáshoz vezető út. Kelsey története erősen testsúly központú, szóval készülj fel arra, hogy itt háromszáz oldalnyi tömény túlsúlyról lesz szó. Persze az írónő kitér olyan magánéleti sérelmekre, eseményekre, amik hozzá segítették az érzelmi zabáláshoz és ezzel együtt az elhízáshoz, mégis erősen tartja a fókuszt végig a történet folyamán. A könyv olvasása közben felmerült bennem, hogy a Big girl éppen azt az intimitást és célirányosságot adja, amit az Antilányregénytől vártam volna, de nem kaptam meg. Számomra ez a mű magasan túlszárnyalja az Antilányregényt, szóval ha érdekel Téged is érdekel ez a téma, érdemes beszerezned ezt a könyvet.

Kelsey kiskorától mutatja be életét egészen napjainkig. Életét az ételek és a velük való kapcsolata szempontjából világítja meg és vezeti végig. Olvasás közben akarva akaratlanul azt éreztem, mintha Kelsey a legjobb barátjának tartana engem, ezért nagyon intim közelségből enged betekintést nyerni emlékeibe. Én és rajtam kívül szerintem sokan valószínűleg soha sem tudnánk elég bátorságot meríteni, hogy egy ilyen kitárulkozó vallomást írjunk egy olyan felünkről, amit mindenki gyengeségként ró fel. Bár Kelsey nem ezt érezteti, ő igenis erős, amiért ilyen részleteket oszt meg nyilvánosan az iránta érdeklődők számára. Le a kalappal, ritkán olvasok ennyire őszinte feljegyzéseket.

Saját szerkesztés

A memoár mozaik darabkákból építi fel történetét, amik szépen illeszkednek egymáshoz. Teljesen logikus volt a felépítés és követhető az olvasó számára. Nem tömte tele Kelsey könyvét felesleges momentumokkal, amiért hálás vagyok. Viszont az erős táplálkozásra irányuló fókusz miatt én csak kicsi adagokban tudtam adagolni magamnak ezt a könyvet, mert hamar sokká vált. Az általam olvasott rövid részekben kapott elméletekről, emlékekről mindig jókat sikerült elmélkednem. Kelsey által megismerkedhetünk az intuitív táplálkozással, aminek elsődleges célja az egészséges táplálkozás megteremtése – ami nem vezet feltétlenül fogyáshoz, de jobb közérzetet teremt és egészségesebbé teszi az embert. Nem állítom, hogy szakértő lettem a témában, de a lényegét úgy érzem, sikerült megérteném és tetszik az elmélet.

Kelsey bemutatja az élete során kipróbált fogyókúrákat, amik bár ideiglenesen segítettek neki, ám hosszú távon egyik sem hozott tartós fogyást. Kelsey a jojó effektus rabja volt egész életében, ezért arra az elhatározásra jut, hogy felhagy az örökös súlycsökkentő módszerekkel és kipróbál valami újat, ami nem más, mint az intuitív táplálkozás. Eleinte ő is kételkedik benne, de hosszabb távon eredményesnek bizonyul az alkalmazása. Az írónő nem csupán az elméletet és saját küzdelmét mutatta be, hanem pszichológiai vonatkozásokat is feltárt: pl. milyen destruktív gondolatok kínozták, amik ellen nem tudott étellel védekezni. És ez baromi érdekes volt. A kétely, önvád, szégyen olyan koktélt alkotott Kelsey agyában, ami álmatlansághoz vezet. Wow! Önelemző stílusa lehet emberek százainak segíthez megfejteni önmagukat.

Kelsey Miller

Összességében azt mondanám, hogy Kelsey Miller memoárja egy érdekfeszítő vallomás. Sokat megtudhatunk arról, milyen egy elhízott lány lelki állapota és érzései. Nem csupán a fogyókúrákról szól ez a könyv, hanem egy érzékeny lányról, aki vette a bátorságot és elmesélte nekünk életét a legintimebb közelségről. A könyv elolvasása után azt mondhatom, hogy Kelsey-t sikerült barátként a szívembe zárni. Büszke vagyok rá, és nem haragszom a rossz tettei miatt. Köszönöm, Kelsey, ezt a csodás élményt, amit adtál nekem és mellettem sokan másoknak is. Illetve köszönöm a Kossuth kiadónak a recenziós példányt és amiért a figyelmembe ajánlották ezt a csodát.

Ella Fisher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése