2017. szeptember 15., péntek

Olvasd kedvenced kedvencét - Gabriella Eld #2

Sziasztok, kedves Olvasók! Íme új rovatunk második áldozata: Gabriella Eld, aki eddig két megjelent regénnyel büszkélkedhet és akivel magam már többször volt szerencsém találkozni. Gabriella energiája egyszerűen eszméletlen, szerintem aki élőben találkozott vele, tudja miről beszélek. De vajon mit olvas esténként párnái közt egy ilyen fiatal, vidám tehetség? Szerelmes regényeket vagy inkább groteszk írásokat? Úgy gondolom, sokunkat felcsigáz ez a kérdés. Hát lássuk Gabi top listáját!
Köszönöm, hogy elvállaltad a felkérést, drága Gabi! 





Gabriella Eld
top 5 könyves listája
...................................................


Bret Easton Ellis - 
Nullánál is kevesebb
Bárki megkérdezi tőlem, mit olvasson, már vágom is rá, hogy ezt. EZ nem egy vastag könyv, mindössze 212 oldal, mégis ott van a helye a top5-ben. 2010-ben olvastam először a könyvet és azóta még vagy háromszor, pedig rám nem jellemző, hogy többször is elolvasok valamit. Ellis maga is kamasz volt, amikor elkészítette, pont úgy, ahogy a főszereplői is, a kiégett, dúsgazdag amerikai fiatalok, akik ezüstkanállal a szájukban születtek, így soha életükben nem kellett harcolniuk semmiért. Tökéletes ürességben tengetik a napjaikat, abban a tudatban, hogy megvan és meg is lesz mindenük egész életükben, amikre szükségük lesz. Clay is egy közülük, de azért egy kicsit mégis más: ő szeretne kitörni és a saját életét élni anélkül, hogy a szülei anyagi támogatásán kelljen élősködnie élete végéig. Annak ellenére, hogy minden és mindenki a környezetében az ellenkezőjét akarja. Nos, ez a könyv hihetetlenül tömör és minden aprócska szál jól kidolgozott benne; legyen szó Clay prostituált legjobb barátjáról, drogfüggő haverjáról vagy az életből teljesen kiábrándult barátnőjéről. Minden egyes karakter egy saját tragédiát mesél el, soron követhetjük Clay döntéseit és Ellisnek ezt sikerült olyan minimalistán mégis erőteljesen megírnia, hogy nem győzöm a szám tátani tőle.

Anthony Burgess - Gépnarancs
Ez a könyv különben is legenda. Először a filmet láttam, ami nem nyerte el a tetszésem maradéktalanul (valószínűleg annak köszönhette, hogy nem napjainkban készült), de éreztem, hogy van ebben a történetben kurázsi. Így elolvastam a regényt. Életem legjobb döntése volt. Alex naplószerűen emlékezik vissza a vele történt eseményekre, a rablástól kezdve, a gyilkosságon át, egészen a jóvátétel fizetéséig (amit többszörösen is megfizettetnek vele), mindössze 15 évesen. Burgess elképesztő hétköznapisággal ír az Alex lényében és cselekedeteiben történő romlottságról és döbbenetes erőszakról. Mi pedig, tudva, hogy Alex egy ijesztően fiatal, dologkerülő, tolvajgyilkos, úgy megszeretjük őt, mint senki más a világon. Az egyik legjobb karakter, akivel valaha találkoztam, szóval csak ajánlani tudom, amellett, hogy a főszereplő oltári zseniális, a dramaturgia még kétszer annyira a helyén van.

Wolfgang Herrndorf - Csikk 
Adott két fiú, Maik és Cikk, akik dögre unják magukat a nyári szünetben. Maik anyja alkoholista, aki az ideje nagy részét elvonókúrákon tölti, míg apja meg más nőkkel drága szállodákban. Maik tök egyedül tölti a nyarat. Aztán megjön orosz osztálytársa Csikk, aki leginkább egy fiatal hajléktalanként tudnánk definiálni és egy ellopott Ladán kalandra invitálja Maikot; elmennek Havasföldre Csikk rokonaihoz. 15 évesen. Egy lopott Ladával. Agyam eldobom ezen az alap sztorin. Közben, meg kisírom a szemem a röhögéstől, ugyanis a könyv egy percre se hagy nyugodni.  Nyomasztóan nehezedik a vállunka, hogy a fiúkat nyilvánvalóan el fogják kapni. Nyomasztóan nehezedik a vállunkra, hogy Csikk feltehetően árva. Nyomasztó közelségben Maik szüleinek tropára ment házassága és alkoholista édesanyja. És mégis, annyit lehet nevetni rajta, minden feszültség ellenére, mint semmin.

Donna Tartt - A titkos történet
Ezután a könyv után úgy éreztem magam, hogy vagy most azonnal újra kinyitom és fellapozom, vagy soha többet az életben. Végül úgy döntöttem, hogy soha többet az életben. De így se tudtam elfelejteni. Lehengerlő és nyomasztó történet egy csapat egyetemistáról, akik egyszer rossz döntést hoztak és arról, hogy mennyire ki tud fordulni magából egy ember, hogyha úgy érzi, veszélyben forog az élete. Ez a könyv egy megelevenedett pszichológiai kísérlet volt, a maga nyomasztó, hosszú leírásokkal teletűzdelt, árnyalt valójában, minden második sorban tele titkokkal. Bár a bonyodalom nem túl összetett, az odavezető útért, úgy gondolom, mindenképpen megéri elolvasni. A karakterek zseniálisak, a döntéseik ésszerűek, a végső megoldásaik, hogy lezárják a múltjukat és életben maradjanak kellemetlenek és nyomasztóak egyszerre. Az biztos, hogy én sose fogom elfelejteni. 

William S. Burroughs - Meztelen ebéd
Ez a könyv egy révparti. Nem igazán van története. Amije van, az a morbid humor, a groteszk helyzetek és az, hogy szinte az orrodban érzed a kábítószerfüstöt, miközben olvasod.  Nyomorúságos, hogy tudod, miközben ezt a könyvet készítette, az író olyan lelki és fizikai leépülésen ment keresztül, ami az egész életére rányomta a bélyegét. Ez egy kőkemény drogfüggő memoárja a létezésről vagy éppen a nemlétezésről. Nem egy könnyű olvasmány. Nem egy lélekemelő olvasmány. Mégis kötelező olvasmányt csinálnék belőle, mert mindezek ellenére zseniális. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése