2019. augusztus 22., csütörtök

[Alkalmazottból Vállalkozó] Hogyan válj menőbb bloggerré?

Dallos Zoltán

Alkalmazottból Vállalkozó



Ez a könyv Neked (is) szól, ha:
aktívan bloggerkedsz, vloggekerdsz vagy instagrammer vagy
 csomó ötleted van, de még nem tudod, hogyan valósítsd meg őket
 szeretnél kitűnni a tömegből és nagyobb népszerűségre szert tenni a könyves világban
 akár még bizniszt is kovácsolnál belőle, de nem tudod hogyan indulj el ezen az úton

Dallos Zoltán személyi asszisztense kereste fel a blogunkat és ajánlott fel együttműködést, amire boldogan igennel feleltem. Úgy éreztem – nem véletlen ez a megkeresés, ugyanis az utóbbi időben egyre több változás köszöntött be az életembe, így több ponton is sikerült kapcsolódnom a könyvhöz, mind személyes mind szakmai szinten. A lehető legjobbkor talált meg az Alkalmazottból Vállalkozó, és ezért az élményért nagyon hálás vagyok. Nagyon köszönöm a kedves megkeresést és bizalmat!


Dallos Zoltán saját történetén keresztül kalauzol el bennünket a vállalkozóvá válás világában. Bár nem volt előzetes ismeretem az íróról, már az első pár fejezet után körvonalazódott előttem egy közvetlen, laza, ám a szakmában jártas ember képe. Érződött Zoltán egyénisége a sorok között, ezzel sikerült hamar szimpátiát ébresztenie bennem. Ennek köszönhetően nagyon személyes olvasási élményt kaptam tőle, szinte olyan volt, mintha itt ülne velem szemben és egy kávé mellett mesélne a tapasztalatairól. 

Az a jó ebben a könyvben, hogy akkor is találsz benne valami hasznosat, ha nem elsődleges célod egy vállalkozás felépítése. Ne egy száraz szakkönyvet képzelj el, hanem inkább egy jól felépített és témában gazdag útmutatót az élethez, legyen szó akár az egészség megtartásáról, a szellemi fejlődésről, kapcsolatok építéséről, hobbiról, kudarcokról vagy akár föld körüli utazásról. De ha mégis ragaszkodnánk a könyv elsődleges üzenetéhez, azaz hogy hogyan váljunk alkalmazottból vállalkozóvá, akkor is magunkra ismerhetünk benne, sőt akár még bloggerként is. Zoltán jó tanácsai és példái ugyanis jól alkalmazhatók egy blogger, vlogger vagy instagrammer életében is. Ezért arra gondoltam, hogy összegyűjtök néhány olyan idézetet a könyvből, amely hasznos üzenetet közvetíthet vagy szimplán csak inspiráló lehet.


 Kezdeti nehézségek, bizonytalanság: Lesznek-e olvasóim?
"Nemcsak a blogerrekre, youtuberekre és influencerekre, hanem bármilyen vállalkozóra érvényes, aki egy ötletet, elképzelést kommunikál a világ felé, hogy kialakul körülötte egy csendes követőtábor: akik látszólag nem reagálnak, nem lájkolnak, nem küldenek neki gratuláló e-maileket, de mégis jelen vannak. Ha koherens értékek mentén, transzparensen működsz, és hiteles az, amit kommunikálsz magadról, akkor ez a csendes követőtábor láthatatlan bázist képez körülötted." (51. oldal)

Zoltán ír a kezdeti akadályokról és félelmekről, amibe beletartozik a mások véleményétől való félelem is. Természetes, hogy tartunk a negatív visszajelzéstől, illetve szerintem mindegyikünkben ott volt a bizonytalanság is, hogy vajon olvassa-e majd egyáltalán valaki a bejegyzéseket. Ez a részlet engem nagyon megfogott, mert jól megragadta a párhuzamot egy vállalkozás és egy blog között ebben a kezdeti fázisban is.


▶ "Személyes márka", hiteles tartalomgyártás: Mi a célom, mit képviselek?
"Amikor tudatosan belefogsz a személyes márkád építésébe, tisztázd magadban, hogy milyen célt szeretnél elérni, hova szeretnél eljutni a márkáddal. [...] A célod határozza meg, hogy miről szólnak a tartalmaid, ez ad mélységet az üzeneteidnek." (79. oldal)

Bár időbe telhet, míg kiforr bennünk, hogy mit is szeretnénk valójában közvetíteni a külvilágnak, szerintem fontos, hogy már az elejétől kezdve tudjunk valami újat, valami egyedit mutatni. Egyre többen vágnak bele a blogger „karrierbe”, éppen ezért még nagyobb kihívás kiemelkedni a tömegből. Zoltán harmadik fejezete az egyik kedvenc részem a könyvből, ebből tudtam a legtöbbet meríteni, mint blogger. Olyan tippeket fogalmaz meg, amit szerintem mindannyiunknak érdemes szem előtt tartania.

"... vezérelvnek azt javaslom, hogy fókuszálj arra, hogy eredeti és hasznos tartalmakat ossz meg – ezek el fogják érni az érdeklődőket, és elkezd majd kialakulni körülötted egy csapat. Tartsd szem előtt azt az alapelvet, hogy értéket képviselj a tartalmaiddal, és ne ossz meg valamit csak azért, hogy meglegyen „a heti kötelező posztod”. (87. oldal)

 Kudarcok, tanulság: Hogyan tovább?
"Ez egy olyan műfaj, amelyben folyamatosan meg kell újulni és rugalmasan kell követni a változásokat. Talán te változtál, talán a körülmények. Az a tevékenység, ami két évvel ezelőtt még jól működött, talán mostanra kifutotta magát." (117. oldal)

Mindannyiunk élt már meg nehezebb időszakokat, ütköztünk már falakba, és volt már, hogy valami nem úgy sült el, ahogy azt terveztük. A kötet során Zoltán a kudarcok feldolgozására is kitér, ezekből ugyanis sokat tanulhatunk és profitálhatunk. Elképzelhető, hogy kevés kattintást kap egy-egy poszt, vagy a várthoz képest alacsonyabb a látogatottságunk, ezekből mind okulhatunk. Változnak a trendek, ezzel együtt változhat az olvasók érdeklődése is. Fontos, hogy időről időre meg tudjunk újulni.

▶ Követőtábor, közösségi média: Milyennek látnak mások?
"Javaslom, hogy csatlakozz az érdeklődésednek megfelelő szakmai csoportokhoz. Itt lehetőséged van bemutatkozni, részt venni szakmai témák megvitatásában, bekapcsolódni beszélgetésekbe, és ezáltal új emberekkel kapcsolatba kerülni. Fontos, hogy ne csak csendes megfigyelő légy, hanem írj hozzászólásokat, vagy ha felmerül benned egy téma, készíts róla posztot, nyugodtan dobj be a csoportba egy-egy kérdésfelvetést. A hozzászólásaiddal és a posztjaiddal egyaránt építed a rólad kialakult képet." (161. oldal)

Örülök, hogy külön fejezetet szentelt ennek az író, mert a közösség hatalmas szerepet tölt be a bloggerek életében is. A közösségi média szinte alapvető platformmá vált blogunk hirdetésében, hiszen itt tudunk kapcsolódni másokhoz és ismeretséget szerezni. Ha szeretnénk, hogy tágabb körben is felismerjék nevünket, aktív tagjaivá kell válnunk a közösségnek. Bár szerintem nehéz igazi és értékes kapcsolatra szert tenni, Zoltán elképesztő élményekről és az online és offline térből szerzett kapcsolatairól számol be.


A fentiekben csak pár pontot emeltem ki, de sokkal többet rejt magában az Alkalmazottból Vállalkozó. Bár hosszasra nyújt az olvasása (első leckém vállalkozóként tuti, hogy a hatékony időbeosztás és priorizálás lenne), minden egyes alkalommal örömmel vettem kézbe a könyvet.  Ez főleg Dallos Zoltán közvetlen stílusának és pozitív személetének köszönhető. Én magam inkább a pesszimisták csoportját erősítem, mégis képes volt biztatni vagy éppen megerősíteni egy-egy sorával.
Hálásan köszönöm ezt a lehetőséget, nagyon inspiráló olvasási élményben volt részem!

Ha szeretnél többet megtudni Dallos Zoltánról és az Alkalmazottból Vállalkozóról:

instagram: @zoltan.dallos
facebook: @zoltandallos.business

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése