2017. április 23., vasárnap

Elle Kennedy - Az üzlet

Elle Kennedy
Az üzlet

Fülszöveg
A lány egyezséget köt a fősuli rosszfiújával…
Hannah Wells végre talált valakit, aki megdobogtatja a szívét. Bár az élet más területein magabiztosan mozog, a szex és a csábítás nem éppen erős oldala. Ha fel akarja hívni magára a kiszemelt srác figyelmét, ki kell lépnie a komfortzónájából, és elérni, hogy észrevegyék …még ha ezért korrepetálnia kell is a hokicsapat idegesítő, gyerekes és beképzelt kapitányát egy álrandiért cserébe.
…ami jobban sül el, mint remélte.
Garrett Graham egyetlen álma, hogy a diploma után profi hokijátékos legyen, de a zuhanó tanulmányi eredménye miatt mindent elveszíthet, amiért eddig olyan keményen dolgozott. Ha a csapatban maradás ára, hogy segít egy cinikus csajnak féltékennyé tenni egy srácot, hát legyen. De amikor egy váratlan csók életük legvadabb szexébe torkollik, Garrett hirtelen ráébred, hogy a szerep, amit játszik, nem neki való. Most már csak Hannah-t kell meggyőznie arról, hogy a fiú, akire vágyik, nem más, mint ő maga.

Véleményem

Akarva akaratlanul is felfigyeltem Elle Kennedy regényére: Az üzletre, a körülötte kialakult csinnadratta miatt. Konkrétabban fogalmazva: ez a regény jelenleg a „15. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján”. Ezek alapján úgy gondolom, méltán vártam, hogy Az üzlet engem is levegyen a lábamról. A nagy népszerűségnek örvendő könyvekkel az a baj, hogy az új olvasók többet várnak el tőle, mint egy áltagos könyvtől. Ez bizony kissé igazságtalan, mégis érthető reakció az olvasó részéről. Nem először olvasok olyan regényt, amitől a pozitív értékelések miatt többet várok el… Ez néha visszafelé sül el, néha pedig tökéletesen működik, és fejet hajtok a nagyközönség véleménye előtt. Nos, Elle Kennedy sajnálatos módon nem tudott úgy hatni rám, mint másokra. Ezek után én vagyok a legszomorúbb, amiért én nem tudok csatlakozni a rajongók táborához. Emellett örömre ad okot, hogy könyvtári könyv formájában olvastam el ezt a regényt a fenntartásaim miatt… Ezúttal jól döntöttem. 😊

Az üzlet alapvető hibája, hogy olyan sablonokból építkezik, amit már rengeteg regényben olvastunk, rengeteg filmben láttunk. Adott egy feltűnően nőies idomokkal megáldott jó tanuló kiscsaj, aki mindenki szemében egy jelentéktelen molekulahalmaz mindaddig, amíg a helyi menő srác fel nem karolja, vagyis fel nem kéri őt, hogy korrepetálja egy tárgyból, ami szükséges ahhoz, hogy bent maradhasson a hokicsapatban. A lány, Hannah az egyetlen élő és lélegző személy, aki nem esik hanyatt az izomkolosszus, Garrett felkérése hallatán. Garrett az elutasítást követően nem hagyja annyiban a dolgot, zaklatni kezdi Hannah-t, ezzel is bizonyítva, milyen kitartó, miközben szemet szúr neki Hannah sztriptíztáncos testalkata. Miután sikerül meggyőzni Hannah-t, a korrepetálások folyamán kiderül, hogy Garrett és a barátai többek egyszerű fafejű sportolóknál. Igazából Garrett érzékeny, okos fiú, aki képes a szeretetre.

Nem saját szerkesztés

Nekem ez már most bőven sok a sablonos elemekből (és még nem értem a végére), azonban az, hogy Elle Kennedy klisékből építkezik nem lenne akkora szarvashiba, ha néhol megfűszerezné egy-egy egyedi elemmel, csavarna a jól bevált történetmeneten, ezzel pofon ütve az olvasót. Elle formabontó ötlete mindössze annyi volt, hogy az egyetemi sallangba egy kis hardcore pornót kever. 👄 Garrett tökéletesen beilleszthető a pornókultúra sztereotípiájába: izmos, magas srác, aki naponta falja a „muffokat” és tiszteletre méltó méretekkel lett megáldva. Minden alkalommal, amikor férfias tekintetét Hannah-ra röpteti automatikusan erekciót kap. A pornó szakma valószínűleg tárt karokkal várná ilyen adottságokkal. 👏 A fiú gondolkodása farokközpontú, nyelvezete általában alpári. Igen, jól érzitek! Garrett bátran jelentkezhetett volna a 2016-os legrosszabb férfi főszereplő díjáért. Persze ez nem az ő hibája, ő csak az írónő fantáziájának elszenvedője. Azonban egy dolog tökéletes ebben a regényben. Hannah jó párja a fiúnak. Hasonlóan jól kidolgozott” és „kedvelhetőszereplőt sikerült Hannah-ból faragni, mint Garrett esetében. Hannah nagy volumenű tragédiája csak dísz a háttérben, hogy empátiát csikarjunk ki az olvasóból, de igazi hatással nincsen a jelenre. Persze mondhatjuk, hogy a szexuális kitárulkozás éppen azért történt lépésenként, hogy Hannah számára kezelhető legyen a tempó. Ez igaz, ebben nem is találtam kivetnivalót. Viszont ahogyan Hannah ezeket a lépcsőfokokat megélte, konvergált egy kaktusz érzelmi világához. 🌵 A lány több ponton irritatív, nem sikerült megszerettetnie magát velem.

Tudom, én vagyok az egyetlen. Az egyetlen, aki kiütéseket kap azoktól a szexjelenetektől, amik köznyelven lettek megfogalmazva, azaz amiket egy teremben nem lehetne rákvörössé váló arc nélkül felolvasni. Gondoltam rá, hogy hozok idézeteket ezekből a gyöngyszemekből, de végül teljesen feleslegesnek tartottam, hiszen ez csupán engem kerget a halálba. Annyit viszont érdemes elmondanom, hogy én a regények erotikus jeleneteit két csoportra szoktam osztani: a ténylegesen erotikus, némiképp még irodalmi keretek közt mozgó leírások és a pornó. Nos, Elle Kennedy tökéletes példát nyújt a pornóra. Rengetegen imádják ezt a regényt, akiktől előre is bocsánatot kérek, de nekem a pornó kívül esik az irodalom fogalomrendszerén. Szóval igyekszem távol tartani magam ettől a kategóriától, amennyire csak lehet, viszont akarva-akaratlanul becsúszik néha egy-egy ilyen könyv. Manapság efelé mutat a mainstream, ha kell, ha nem a szerzők pornót kevernek minden létező műfajba. Ez van, deal with it. 😐

A pornót leszámítva a Deal egy irritálóan átlagos regény, ami persze egynek jó lehet, aki még nem sokalt be ezektől az egy kaptafára húzható szerelmi történetektől. Vannak élvezhető részek, ahol az olvasó felnevet; szócsaták, ahol az olvasó is elpirul, de nem biztos, hogy ezek miatt érdemes átrágnunk magunkat azon a négyszáz oldalon. Mondjuk teljesen felesleges ajánlgatnom vagy nem ajánlanom ezt a regényt, úgyis elolvassátok, mert hihetetlenül jó értékelést kapott a regény moly.hu-n. És tudjátok mit? Olvassátok el! 📖 Kevés esélyt látok rá, hogy negatív élményként könyvelitek majd el, viszont ha mégis így történne, jöjjetek a blogomra, és erősítsetek meg afelől, hogy ez a regény tényleg felejthető és csak az időtök pazarlására volt alkalmas. Hálás köszönet, ha bárki rám igazol a jövőben. Aki pedig imádja ezt a regényt, inkább vegye elolvasatlannak ezt az értékelést. Felesleges felizgatnod magad az én véleményemmel, hiszen csak egy csepp vagyok a tengerben. 💧
Ella Fisher

2 megjegyzés:

  1. Most, hogy kiakadtál A csábítás szabályain és erre a könyvre utaltál megkerestem már az értékelésedet... és egyáltalán nem értek egyet a pornós besorolással. Ami ebben a könyvben volt, az nem pornó, hanem szex. A kettő nem ugyanaz a kategória. Pornó a Szürke-trilógiában található, meg inkább talán még Kresley Cole Halhatatlanok alkonyat után sorozatában. De ez még nagyon kiskönyv az ottaniakhoz képest :)

    VálaszTörlés
  2. Szia DiamondFox,

    Elnézést kérek, hogyha félreérthetően fogalmaztam, de nem a könyvet akartam a pornó kategóriába sorolni, hanem az intim jelenetek leírását.

    Pornográf szó definíciója: Nyílt szexuális tartalmú (írás, film, kép), amely a nemi életet vagy nemi szerveket durva célzatossággal, szemérmetlenül írja le vagy mutatja be.

    Úgy gondolom, ez a leírás jellemzi a regény néhány jelenetét, azonban én abszolút megelégedek a szex szóval is, hogyha neked az jobban tetszik. Szerintem összességében ugyanarról beszélünk. :) Neked ez tetszik, nekem pedig nem. Ízlésen pedig nem hinném, hogy érdemes vitatkoznunk.

    Köszönöm, hogy írtál!

    Ella

    VálaszTörlés